Najboljše zanimivosti leta 2014

Za pričetek leta 2015 smo pripravili zbirko najboljših novic v letu 2014. Tako se lahko skupaj spomnimo največjih zanimivosti, ki so nam navdihnile domišljijo in spodbudile upanje na bolj zeleno, obnovljivo, čisto in lepšo prihodnost.

V začetku leta 2014 smo vam predstavili sončni kuhalnik, ki se lahko v 20 minutah segreje na neverjetnih 288 stopinj le s pomočjo sonca.

Februarja smo spremljali začetek obratovanja največje sončne termoelektrarne na svetu, ki iz Las Vegasa napaja kar 140.000 kalifornijskih domov.

Marca smo spoznali izum, ki omogoča, da se mobilni telefon napolni s kinetično energijo tipkanja po ekranu. Ta neverjetna iznajdba lahko omogoči, da telefonov ne bomo nikoli več polnili.

Aprila smo se čudili, kako ameriška mornarica pretvarja morsko vodo v tekoče ogljikovodikovo gorivo. In ne, to ni bila prvoaprilska šala.

Maja smo v Švici našli hišo, ki omogoča pasivno hlajenje kar s potenjem strehe. Ta naj bi poleti prihranila do 60 % električne energije.

Junija smo si ogledali nizozembske avtoceste, ki izrisujejo svetleča varnostna opozorila kar sredi ceste. Prinašajo pa tudi bolj varčno razsvetljavo.

Poleti smo se navdušili nad klopmi, postavljenimi v mestu Boston, na katerih si bodo mimoidoči poleg sprostitve lahko tudi napolnili mobilne telefone.

Avgusta smo si ogledali baterijo, ki se lahko napolni v manj kot pol minute. Temu izumu je od objave novice uspelo zbrati že skoraj enkrat več potrebnih sredstev in je zdaj že v prodaji.

Septembra so ameriški znanstveniki ugotovili, da lahko stare pnevmatike reciklirajo v boljše avtomobilske baterije in tako kar dvojno vplivajo na bolj čisto okolje.

Oktobra so nam spodbudile domišljijo slike futuristične hiše, ki pridobiva energijo iz valovanja morja. Ta hiša vesoljskega videza je sestavljena iz dveh lupin, ki izkoriščajo valovanje ter sončnih celic, ki še dodatno zapolnijo energijske potrebe modernih ljudi.

Novembra so nas kot odgovor svetovnemu pomanjkanju hrane presenetili plavajoči rastlinjaki na sončno energijo. Ti naj bi z le minimalnim vplivom na okolje in brez rabe prostora na zemlji proizvajali hrano.

Za konce leta pa so nas navdušile vetrne turbine v obliki dreves, ki so zaradi odličnega videza idealne za uporabo v mestih.

Upamo, da ste celo leto z veseljem prebirali naše novice in da nam boste sledili še naprej v letu 2015.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.