Napolnite mobitel le s tipkanjem po ekranu

Zhong Lin Wang in njegova ekipa na Georgia tehnološkem inštitutu so izumili generator, ki napaja vaš pametni telefon z nič več kot tipkanjem in potegi po ekranu.

Zamisel temelji na triboelektričnem učinku, ki proizvaja električni naboj s trenjem dveh različnih materialov. To je preboj, ki je že uspešno vključen v različne predmete in bi lahko pomenil, da vam ne bo treba nikoli več polniti telefona!


Da bi povečali količino trenja so Wang in njegova ekipa dodali mikroskopske vzorce, ki so posebej prilagojeni polimerskim lističem. Rezultat je triboelektrični nanogenerator ali TENG, ki lahko proizvede dovolj energije za osvetlitev 1.000 LED žarnic z enim samim pritiskom stopala. “Količina proizvedene energije je odvisna od lastnosti površine in intenzivnosti trenja,” pojasnjuje Wang.


Nanogenerator je izjemno prilagodljiv in je že bil vdelan v materiale, kot so papir, kovine, plastika in tkanine. Njegova uporaba v telefoniji bi pomenila revolucijo, zaradi katere nam morda v prihodnosti ne bo nikoli več treba polniti mobilnih telefonov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.