Z delovanjem pričela največja sončna termoelektrarna na svetu

Obnovljiva energija je ta teden dobila veliko pridobitev – začela je namreč delovati največja sončna termoelektrarna na svetu Ivanpah v okolici Las Vegasa.

Največja sončna termoelektrarna na svetu poimenovana “Ivanpah” se nahaja jugozahodno od Las Vegasa in z inštalirano močjo 392 megavatov oskrbuje z obnovljivo energijo kar 140.000 kalifornijskih domov. Elektrarna bo zmanjšala emisije ogljikovega dioksida v ozračje za 400.000 ton na leto. Kljub tem impresivnim številkam pa je bila izgradnja in odprtje tovarne vseskozi sporna zaradi visokih stroškov obratovanja elektrarne in zaradi dejstva, da izredno škoduje lokalnemu habitatu živali, saj veliko živali na račun nove elektrarne tudi pogine.

 

Projekt so financirale in izvedle številne korporacije: NRG Energy Inc., Google in BrightSource Energy. Sončna elektrarna Ivanpah je tako največji tovrstni projekt na svetu in se razteza na površini 8 kvadratnih kilometrih v ameriški puščavi Mojav. Že zdaj pa elektrarna proizvaja kar eno tretjino vse električne energije, ki jo v ZDA pridobijo s pomočjo sonca. Elektrarna sestoji iz treh velikih 40-nadstropnih stolpov in približno 350.000 zrcali sončne svetlobe velikosti kuhinjskega okna. Zrcala koncentrirajo sončno energijo v točko na vrhu stolpa, s čimer se v kotlih ustvarja para za pogon turbin.

 

Sončna termoelektrarna Ivanpah pa je stalno pod žarometi kritikov. Električna energija iz največje elektrarne na svetu naj bi bila kar štirikrat dražja od električne energije, proizvedene s konvencionalnimi fotovoltaičnimi elektrarnami. Glede na količino porabljene površine ocenjujejo, da bi z namestitvijo fotovoltaičnih elektrarn na taki površini lahko proizvedli več energije. Aktivisti za živali pa so vznemirjeni zaradi pogina številnih ptic, za kar naj bi bili odgovorni trije stolpi, kjer naj bi temperature presegale 500 stopinj Celzija.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.