Nove “drevesne” vetrne turbine za urbana okolja

Ekipa francoskih inženirjev iz francoskega podjetja New Wind je tri leta raziskovala novo obliko vetrnih turbin za urbana območja. Njihov izum so 26 metrov visoke vetrne turbine v obliki dreves, ki že krasijo PleumeurBodou komuno v Bretaniji na severozahodu Francije. Pridobivanje obnovljive energije je tako postalo skoraj estetska umetnost.

Jérôme Michaud-Lariviere, ustanovitelj podjetja New Wind, pravi da je do ideje prišel medtem ko je v parku opazoval tresenje listov, kljub temu da je bila atmosfera popolnoma brezzračna. Želel je ustvariti generator vetrne energije, ki ne bo izstopal od okolja in katerega bomo meščani lahko ponosno ogledovali. Meni, da je njegova vetrna turbina v obliki drevesa ravno to kar je želel ustvariti. Njegov izum bo predstavljen maja 2015 v Parizu na Place de Concorde.

Drevesna vetrna turbina uporablja drobne lamele, ki so nameščeni v “listju”. Lopatice se stalno obračajo navznoter, kar omogoča vrtenje ne glede na smer pihanja vetra. Vrtenje listov je povezano z generatorji, ki se vrtijo in tako ustvarjajo energijo. Proces je izredno tih, kar je še ena velika prednost za urbana okolja. Večina vetrnih turbin je namreč relativno glasna, kar jih naredi popolnoma neprimerne za mesta. Eno energijsko drevo bo stalo okoli 23.000 evrov, možno pa jih bo povezati več med seboj.


Drevesna vetrna turbina zna biti velik napredek za obnovljivo energijo, ki se bo pridobivala neposredno v mestih. Ali bo v mestih tudi zares zaživela pa bomo še videli.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.