Ameriška mornarica pretvarja morsko vodo v gorivo!

Znanstveniki Ameriške mornarice trdijo, da so uspešno razvili metodo za pretvorbo morske vode v letalsko gorivo. Raziskovalci na Naval Research Laboratory so razvili tehnologijo, ki pridobiva ogljikov dioksid in vodik iz morske vode in ju pretvori v tekoče ogljikovodikovo gorivo.

Sliši se kot znanstvena fantastika, vendar pa raziskovalci potrjujejo, da princip že deluje v praksi. Uporaba elektrolitskih kationsko izmenjalnih modulov (E – CEM), omogoča znanstvenikom, da lahko vzamejo vezani CO2 v slani vodi z 92-odstotno učinkovitostjo. Hkrati nastaja tudi vodik. S pomočjo katalizatorja železa znotraj reaktorja se te plini z vodo lahko pretvarjajo v gorivo.

Znanstveniki so povedali, da je ocean bogat vir ogljika, saj je njegova koncentracija približno 140-krat večja kot v zraku. Tudi stroškovno je nove tehnologija izredno spodbudna, saj naj bi stalo 5 litrov goriva od 3 do 6 dolarjev, oziroma okoli 4 evre. Z zadostnimi sredstvi in partnerstvi znanstveniki verjamejo, da bo njihova tehnologija (podkrepljena z laboratorijskimi testi) lahko komercialna revolucija na področju goriva v naslednjih desetih letih.

Prvi korak pri pretvarjanju morske vode v gorivo mora biti izgradnja naprav za proizvodnjo na vešji ravni in z večjimi kapacitetami. V prihodnosti morda na morju ne bomo videli več naftnih ploščadi, temveč le še turbine, ki bodo pretvarjale morsko vodo neposredno v gorivo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.