Plavajoči rastlinjaki na sončno energijo so lahko rešitev za pomanjkanje hrane

Kmetijska zemljišča se po vsem svetu krčijo z zaskrbljujočo hitrostjo, kar sproža strahove pred globalno krizo s hrano. V okviru prizadevanj za povečanje varnosti preskrbe s hrano, je skupina arhitektov in botanikov razvila plavajoče rastlinjake, ki bodo proizvajali energijo in hrano z minimalnim vplivom na okolje.

Plavajoči rastlinjak je zgrajen iz lesa in recikliranih materialov ter se opira predvsem na sončno energijo. Tako bi lahko predstavljal cenovno ugodno in enostavno rešitev za skupnosti, ki se soočajo z nepitno vodo in pomanjkanjem hrane.


Arhitekta iz Studiomobile Antonio Girardi in Cristiana Favretto sta ustvarila plavajoče rastlinjake v obliki meduze. Lesena struktura plava na osnovi iz recikliranih plastificiranih sodov. Enostavna in poceni konstrukcija je bila ustvarjena z namenom prilagodljivosti, tako da se lahko dolgotrajno uporablja v različnih okoljih. Ena enota bi lahko trenutno proizvedla dovolj hrane za dve družini, mogoče pa jih je tudi razširiti z dodatnimi moduli za podporo večji skupnosti.

 

Prednost energijskih meduz je predvsem v tem, da imajo v sebi sistem za destilacijo vode. Dnevno lahko prečistijo kar 150 litrov vode in tako napajajo rastline, ki se gojijo v rastlinjaku (predvsem sadno drevje in zelenjava). Sistem je mogoče tudi daljinsko upravljati in nadzorovati.

 

Plavajoči rastlinjaki družbe Studiomobile so vsekakor ena od možnosti za pridelovanje hrane v prihodnosti in bodo morda lahko pomagali krajem, kjer je kmetijska dejavnost in pridelovanje hrane, zaradi slabih razmer, oteženo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.