Namesto ulične kar cestna barvna razsvetljava

Pri novicah kot je ta, se marsikdo vpraša, zakaj šele zdaj? Nizozemske oblasti so namreč, kot prva država na svetu, pričele s pilotnim projektom nove cestne razsvetljave. Pri tem so na obrobje cestišča namestili barvo, ki ponoči oddaja zeleno svetlobo. Na ta način označuje rob ceste in voznikom olajša vožnjo. Tehnologija lahko rešuje življenja zlasti v pogojih slabe vidljivosti in na odsekih kjer ni ulične razsvetljave.

Barva se čez dan napaja iz sončne svetlobe in je cenovno neprimerljivo bolj ekonomična kot klasična razsvetljava. Prav tako se zmanjša svetlobna onesnaženost. Nizozemska skupina inženirjev in umetnikov, ki je odgovorna za razvoj tehnologije ter njeno implementacijo, pa si je postavila še višje cilje. Tehnologijo bi namreč lahko uporabili tudi kot varnostna opozorila voznikom. V primeru nizkih temperatur in zaledenelega cestišča, bi se na voznem pasu prikazale snežinke. Na ta način bi vozniki bili takoj obveščeni o neposredni nevarnosti.


Poglavitni vzrok za razvoj tehnologije je bilo dejstvo, da države po svetu vse bolj varčujejo z električno energijo. Posledično na določenih cestnih odsekih izklapljajo luči. Zaradi tega je varnost v prometu ogrožena in s pomočjo svetlobnih cestnih oznak se je našla potencialno dobra alternativa.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.