Švica: Streha, ki s “potenjem” pasivno hladi zgradbe

Sesalci imamo edinstveno sposobnost, da uravnavamo svojo telesno temperaturo s potenjem – izhlapevanjem na površini naše kože, ki nas varuje pred pregrevanjem. Ampak, če znojenje deluje tako dobro za ljudi, zakaj ne bi moglo tudi za stavbe?

Skupina švicarskih raziskovalcev iz ETH v Zürichu je razvila novo vrsto sintetičnega strešnega materiala, ki oddaja vodo, ko se segreje in s tem zagotavlja učinkovito ohlajanje stavbe brez uporabe električne energije.


Za strešne kritine so raziskovalci uporabili posebno vodo-prepustno membrano, ki se napolni z deževnico, ko dežuje. Če na strehi temperature dvigne na 90 stopinj Celzija, potem začne prepuščati akumulirano deževnico, oziroma se začne “potiti”. Z izhlapevanjem vode se streha hladi, ob tem pa se ne porablja električna energija ali suši zrak (kot pri klimatskih napravah).

 

Kako pa streha ve kdaj se mora znojiti? Membrane se ob vročini skrčijo in tako spustijo iz sebe vodo. Po izračunih razvojne skupine ETH, bi strehe s pomočjo “potenja” prihranile do 60 odstotkov energije, ki jo sedaj porabijo klimatske naprave ob vročih dneh.

 

Čeprav se prve raziskave izredno obetavne, pa morajo narediti še dodatne teste, da bo nova tehnologija ustrezno delovala tudi v praksi. Vendar pa ni sporno, da bi to lahko bila tehnologija za gradnjo streh v prihodnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.