Kako se rešiti muh?

Kako se znebiti muh v enem koraku?
Kako se znebiti muh v enem koraku? Photo by GlobalP on iStock

So tudi vaš dom preplavile nadležne muhe? Kljub temu, da jih preganjate, se vsakič znova vrnejo, vsakič, ko pogledate, pa je v dnevni še kakšna več? Pred vami je nekaj nasvetov, kako jih odgnati.

Kako se zaščititi pred rojem komarjev, smo pisali TUKAJ. Kaj pa muhe? Te v dom pridejo skozi odprta vrata in okna, ko zaznajo, da je v vašem domu primerno bivališče zanje. Ker se hitro razmnožujejo, se jih je precej težko znebiti. V prvi vrsti pa velja, da mora vaš dom postatizanje neprimerno bivalno okolje.

Ostanki hrane, nagnito sadje in polni koši za smeti predstavljajo raj za muhe. Se našteto, vključno z ovelim cvetjem in nagnitimi lončnicami, ki zagotavljajo ustrezne pogoje za izlegaje jajčec, zavrzite. Redno zapirajte plastenke in ne puščajte po stanovanju kozarcev s pijačo.

Kako jih odgnati, ko so se enkrat naselile?

Klinčki (nageljnove žbice)

V bombažne vrečke ali kar v posodice, natresite nageljnove žbice. Vrečke izobesite ob vrata ali okna oziroma na dele doma, kjer je običajno največ muh. Posodice s klinčki postavite na poličke in mizice. Č boste 20-30 žbic zapičili v jabolko ali pomarančo in sadje nastavili recimo na okensko polico, boste ubili dve muhi na en mah – odgnali črne leteče nadležne insekte, dom pa bo prijetno dišal.

Trik s plastenko

Prazni plastenki odrežite vrh. Obrnite ga z grlom navzdol in vstavite v spodnji del plastenke. Robove zlepite.

V plastenko nalijte nekaj vode in dodajte sok, ki bo pritegnil muhe (recimo jabolčni). Primešajte žlico detergenta oziroma tekočega mila, ki bo preprečil, da bi muha, potem ko se je ujela v plastenko, iz nje odletela. Pasti smiselno razporedite na točkah, kjer je največ muh.

Lepljiva zmes

Preprosto zmešajte moko, melaso, med in javorjev sirup, da dobite lepljivo zmes. Vonj n sladkoba bosta privlačila muho ki pa se bo prilepila na lepljivo zmes in nehala brenčati okoli vas.

Zelišča

Mešanica rožmarina in lovorja, sivka ali eterično olje mete naj bi bili učinkoviti v boju proti muham. Poskusiti ni greh. Če ne drugo, boste odišavili prostor.

>> Preberite več: Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRegister pridelovalcev grozdja in vina: Kaj morate vedeti?
Naslednji članekDrugi dan sejma AGRA v ospredju čebelarji, gozdarji in mladi kmetje

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.