Kako se znebiti stenic?

Začelo se je študijsko leto in v nekaterih študentskih domovih se v tem času pogosto spopadajo z drobnimi, a škodljivimi žuželkami – stenicami. Ni se jih preprosto znebiti, a ne obupajte.

Preden zavrže te posteljnino, vzmetnico, blazino in druge predmete, se poskusite na sistematičen način znebiti teh drobnih nadležnih žuželk.

Prvi znaki

Prvi znak, da so se pri vas zaredile stenice, so drobni krvavi madeži na posteljnini. Te lahko hitro spregledamo, saj so resnično drobni, zato bodite malce bolj pozorni pri menjavanju posteljnine.

Ugrizi

Drugi znak so ugrizi na vašem telesu. Koža je nekoliko pordela, občutite srbečico in pekočino. Na mestih ugriza se pojavijo rdeči izpuščaji oziroma bulice. Najprej se sledi ugrizov stenic pojavijo na mehkejših predelih: vratu, na rokah, za koleni. Srbečico ublažite tako, da na mesto ugriza položite nekaj mrzlega. Ne praskajte se, saj lahko naredite s tem še več škode.

Zakaj se pojavijo?

Stenice običajno povezujemo z umazanijo. A dejstvo je, da preživijo z lahkoto tudi v čistem okolju – vse dokler imajo dovolj hrane za obstoj. So krvosesi, a ne letijo in tako pravzaprav čakajo, da žrtev pride do njih , torej da človek leže k počitku.

Umazano okolje je zanje kot nalašč, saj jim zagotavlja več hrane. Poskrbite, da je vaš dom ali soba vedno primerno čista, urejena, še posebej, če si sobo delite še s kom.

posteljaKje jih najdemo?

Stenic ne najdemo le v postelji. Zaredijo se tudi v avtobusih, na vlakih in letalih ter vozilih. Najdemo jih v poslovnih stavbah, študentskih in dijaških domovih, na univerzi, gasilskih postajah, celo bolnišnicah, vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, knjižnicah, kinematografskih dvoranah … celo na stolih in se prenašajo s predmeti.

Kako se znebiti stenic?

Praktično nemogoče se jih je znebiti čez noč, zato vzemite na znanje, da bo postopek morda terjal nekoliko dalj časa.

  1. Čim prej ukrepajte, preden se začno dodobra razmnoževati, da zmanjšate obseg posledic.
  2. Preverite in očistite (razkužite) vzmetnico, okvir postelje, operite posteljnino, vzglavnike in odeje.

Nekaj ukrepov …

  1. Vse operite pri temperaturi vsaj 60 stopinj Celzija.
  2. Če uporabljate sušilec, uporabite daljši program.
  3. Vse zložite v plastično vrečko in postavite v zamrzovalnik za vsaj 3 dni.
  4. Temeljito pomijte omare, predalnike, nočne omarice …
  5. Vse morebitne luknjice, tudi vtičnice, razkužite.
  6. Redno sesajte tla, še posebej, če imate po tleh preproge.
  7. Redno menjavajte posteljnino in rjuhe.

Sesanje

S sesanjem sicer lahko uspešno odstranite odrasle stenice, ne boste pa s tem odstranili jajčec. Potrebovali boste ustrezen insekticid. Redno brišite prah.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPrispevajte k boljšemu okolju z novo toplotno črpalko
Naslednji članekIzbira stola: raje premišljeno, da ne boste obžalovali nakupa

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.