Najboljša preventiva in triki proti nadležnim tigrastim komarjem

Tigrasti komar
Tigrasti komar

Nadležni mrčes lahko zelo poslabša kvaliteto preživljanja časa na prostem. Med njimi je med bolj motečimi zagotovo komar oziroma, vse bolj prevladujoč, tigrasti komar. Poleg avtohtonih vrst v Sloveniji so pri nas namreč prisotne tudi tri invazivne vrste komarjev – japonski, korejski in tigrasti komar. Slednji predstavljajo nevarnost tako za ljudi kot tudi za pse. Pik tigrastega komarja lahko povzroči oteklino, srbenje in bolečino, še posebej, če ste bolj občutljivi. So pa tigrasti komarji tudi potrjeni prenašalci nekaterih povzročiteljev bolezni (rumene mrzlice, mrzlice denga, čikungunje …), zaradi česar so (lahko) tudi nevarni. Nadležna nadloga, proti kateri se lahko najbolje borimo z nekaj preventivnimi ukrepi.

Kako se tigrasti komar razlikuje od »našega«?

Izvira iz Jugovzhodne Azije, prvič pa je pripotoval v Evropo z ladijskim transportom odpadnih avtomobilskih gum – v Albanijo leta 1997. Tigrasti komar pika le podnevi, kar pri naših komarjih opazimo le izjemoma. Hitro se širi oziroma enostavno osvaja umetno ustvarjena bivališča, ki jih je ustvaril človek. Za razmnoževanje potrebuje le majhne količine stoječe vode, v katerih se naši komarji ne morejo razmnoževati. Poleg tega so majhne količine stoječe vode premajhne za preživetje plenilcev komarjevih ličink, kot so npr. žabji paglavci in plenilske ličinke žuželk, zato se tigrasti komarji lahko neovirano razmnožujejo.

Kako se tigrasti komar razmnožuje?

Tigrasti komar ima tudi dormantna jajčeca, ki so odporna na izsuševanje in nizke temperature. To pomeni, da medtem, ko se jajčeca običajnih komarjev izležejo v nekaj dneh, lahko dormanta ob pomankanju vode zdržijo do pol leta in se izležejo šele, ko jih zalije voda. Ta posebnost je značilna le za tigraste komarje. Na tak način se lahko širijo s človeškim transportom na velike razdalje.

Razvoj od jajčeca do odraslega komarja traja spomladi od 15 do 20 dni, poleti pa zgolj šest do osem dni. Samica lahko v življenju odloži od 150 do 250 jajčec v več ciklusih po okrog 40 jajčec. Za razvoj vsakega ciklusa jajčec samica potrebuje obrok krvi, ki ji zagotovi zadostno količino beljakovin. Jajčeca odlagajo na navpično hrapavo površino centimeter nad vodo ali neposredno na vodno površino. Ko jih zalije voda, se iz jajčec izležejo podolgovate ličinke. Prehranjujejo se z organskim drobirjem in mikroorganizmi v vodi. Po treh levitvah se zabubijo. Iz bube se na vodni površini izležejo odrasli tigrasti komarji, ki so značilno črno-belo obarvani in imajo na glavi eno belo progo.

Tigrasti komar
Tigrasti komarji so značilno črno-belo obarvani in imajo na glavi eno belo progo

Kako se boriti proti tigrastemu komarju?

Pomembno je vedeti, da je tigrasti komar slab letalec, ki preleti le do 200 m, zato je njegovo življenjsko okolje zelo omejeno. Da bi se mu izognili, je tako zelo pomembno, da preventivo izvajamo prav v njegovem okolju oziroma mu onemogočimo razmnoževanje.

 1. Okolico hiše vedno pospravljajte in ne puščajte stoječih nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum ali drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja;
 2. preprečite, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje;
 3. več kot nekaj dni zunaj ne puščajte nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač;
 4. ne praznite podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke;
 5. redno čistite žlebove, sode in rezervoarje;
 6. skrbite za vodnjake in ribnike.

Če ti ukrepi ne bi obrodili sadov, bi lahko posegli po sredstvu, imenovanem Aquatain, ki ga za zmanjševanje možnosti razmnoževanja tigrastih komarjev na javni infrastrukturi uporabljajo številne slovenske občine. Gre za tekočino na silikonski osnovi (polidimetilsiloksan – PDMS), ki se jo zlahka nanese v različne tipe umetnih stoječih voda. V naravnih habitatih se ne uporablja. Produkt se po vodni površini hitro razprši in na celotni vodni površini tvori tanek film. Ta preprečuje dihanje ličinkam in bubam vseh vrst komarjev, ki morajo po kisik prihajati na vodno gladino. Hkrati onemogoča pristajanje odraslim samicam na vodni gladini pri odlaganju jajčec. Na druge vodne živali Aquatain naj ne bi imel vpliva. Njegov učinek traja do 4 tedne, po tem času pa se razgradi na neškodljive komponente, zato se ga ne obravnava kot biocid in se lahko nabavi v prosti prodaji v številnih državah EU, vključno s Slovenijo.

Katere rastline odganjajo (tigraste) komarje in kako izdelati past za njih?

V boju proti tigrastim komarjem lahko izvedete še dodaten ukrep, in sicer posadite rastline, ki jih naravno odganjajo ter so obenem lepe in uporabne.

Bazilika
Bazilika je ena od rastlin, ki se super odrežejo v boju proti komarjem

V boju proti komarjem se najbolje odrežejo:

 • roženkravt,
 • šetraj,
 • žajbelj,
 • timijan,
 • meta,
 • melisa,
 • bazilika,
 • koper in
 • komarček.

Izdelate pa lahko tudi past za komarje. Navodila v spodnjem videu.

Rokavice gor: Past za komarje lahko naredimo sami

(Vir: Mestna občina Ljubljana, akcija Rokavice gor!)

PREKON1
VIRMOL
Prejšnji članekSredi junija Ljubljana gosti največji kolesarski kongres Velo-city 2022
Naslednji članekIzkoristite moč sončne energije!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.