Naravne rešitve za odganjaje mrčesa in insektov

Prijetni toplejši in s soncem obsijanimi dnevi s sabo ponavadi prinesejo tudi malo manj prijetne vidike obletanja in pikov različnih insektov. Pri tem imamo trenutno največkrat v mislih komarje in muhe, za katere se zdi, da jih je vsako let več. Seveda obstaja v različnih prodajalnah malo morje različnih bolj ali manj uporabnih pripravkov, ki naj bi nam pomagali v boju proti njim. Ker pa verjamemo, da je naravno boljše kot umetno, sploh če gre za nekaj kar nanašamo na kožo, vdihavamo in podobno, smo pripravili pregled naravnih rešitev za odganjanje mrčesa in insektov. Predlagamo vam, da poskusite različne metode in tako najdete tisto, ki bo najbolj ustrezala vam, saj smo si ljudje v vseh pogledih različni, tudi ko govorimo o dovzetnosti za različne pike in preprečevanje le-teh. Imejte pa v mislih, da je treba naravne repelente pogosteje nanašati, vendar je to vsekakor sprejemljiv kompromis v zameno za izogib vsem umetnim, ki niti niso tako poceni.

Komarji

Komarji se pri izbiri svoje žrtve v največji meri zanašajo na svoj vonj. Slednji je do 10.000-krat močnejši kot človekov. Zato je povsem razumljivo, da je večina izbranih rešitev vezana na »dišeče« odganjalce.

Eterična olja

Prva rešitev predvsem za odganjanje komarjev so eterična olja evkalipta, brina, mentola in kafre. Najboljša je mešanica vseh, ki jo lahko nežno in v tankem sloju namažemo na kožo. Olje nato izhlapeva in odganja komarje, nekateri pa trdijo, da deluje tudi v boju proti klopom, mravljam in podobno (še vedno pa svetujemo, da se po obiskih gozdov pregledate in preprečite nevarno gnezdenje klopa). Do neke mere ima mešanica poleg preventivnega tudi hladilen učinek, zato ga lahko uporabimo takoj po neprijetnem piku različnega mrčesa. Učinkovito naj bi bilo tudi eterično olje čajevca.

Česen

Ena izmed rastlin z najbolj intenzivnim vonjem je zagotovo česen, zato komarjev ne diši najbolj. Ponavadi je dovolj, da v skodelico iztisnemo česen in jo postavimo v našo bližino. Tisti najbolj pogumni pa se lahko z njim tudi namažete po koži. Druga možnost je, da stroke česna približno 20 minut kuhate v vodi, ki jo nato prelijete v pršilko in poškropite po oblačilih, koži ali stanovanju. Vendar seveda pazljivo, lahko da vonj česna ne bo neprijeten le komarjem!

Limona in drugi citrusi

Podobno velja tudi za limono ali druge (najbolje kisle) citruse. Slednji so kot nalašč za pripravo osvežilnega poletnega napitka, hkrati pa jih lahko uporabimo tudi za odganjanje mrčesa. Iz limone iztisnite sok, s preostankom pa si namažite (vtrite) kožo. Za razliko od česna, imajo citrusi zelo osvežilen vonj, tako da lahko te »ostanke« postavite kar na polico, obesite na okrasno drevo, na vrt in podobno in se lotite odganjanja na tak način.

Kavna usedlina

Tudi vonj kave komarjem ne godi. Zato shranjujte kavno usedlino, jo izsušite in v skodelici osmodite z vžigalnikom. Ta pripravek bo oddajal dim, ki bo odganjal komarje.

Muhe

Tudi muhe so lahko zelo nadležne, ko letajo po naši hiši ali stanovanju. Če ravno ne želite cel dan za njimi letati z lopatkico za ubijanje muh, lahko poskusite naslednje.

Rožmarin in lovor

Zdrobite in zmešajte nekaj vejic rožmarina ter suhih listov lovorja. Mešanico natresite v okrasne posodice. Te postavite na mesta, kjer so muhe najpogostejše in močen vonj teh rastlin naj bi jih odgnal.

Eterično olje mete

V škropilki zmešajte 1 dcl vode z 2 kapljicami eteričnega olja mete, mešanico pa poškropite po prostoru. Metin vonj naj ne bi le odganjal muh, temveč tudi prijetno vplival na dihalne poti.

Sivka

Sivka je rastlina, ki mrčesu ne diši preveč, zato se lahko z njo borite tudi proti komarjem. Zasadite nekaj rastlin sivke okoli hiše ali na okenske police. Lahko pa zgoraj opisano mešanico namesto s kapljicami eteričnega olja mete pipravite z eteričnim oljem sivke.

Prejšnji članekNakup novega TV zaslona + nasveti
Naslednji članekOkolju prijazen metro na Danskem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.