Kako v stavbah preprečiti širjenje virusa COVID-19

Zveza evropskih združenj za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo REHVA (angl. Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations), je pripravila napotke za delovanje in uporabo komercialnih in javnih stavb v času širjenja koronavirusa. REHVA združuje več kot 120.000 inženirjev iz 27 evropskih držav in je pri prirpavi dokumentacije upoštevala priporočila svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Prenosljivost COVID-19

Coronavirus
Skrb za osebno higieno je zelo pomembna.

COVID-19 je hitro nalezljiv virus, ki se prenaša kapljično z bližnjimi kontakti. Večje kapljice se iz okužene osebe pri kašljanju ali kihanju širijo okoli 1-2 metra naokoli in se uležejo na bližnje površine, predmete. Če se nahajamo znotraj radiusa 2 metrov osebe, okužene z COVID-19, ki je kihnila ali zakašljala, lahko te kapljice direktno vdihnemo. Ker virus ostane dalj časa aktiven, se, če se teh površin dotakne zdrava oseba in kapljice nese na očesno sluznico, v usta ali nos, prenesejo.

Preko velikih in majhnih kapljic se različno širi in ohranja

Raziskave so pokazale, da se virusi v manjših kapljicah, ki pridejo iz okužene osebe s kašljanjem ali kihanjem, v zraku ohranijo tudi več ur, kar povečuje možnost širjenja virusa. Dosežejo tudi večje razdalje, saj ostanejo lebdeče v zraku. V običajnem okolju v zaprtem prostoru ‘preživi’ okoli 3 ure, na površinah, kjer ni ustreznega čiščenja, pa celo 2-3 dni.

Mali delci, ki lebdijo v zraku, se preko prezračevalnih sistemov lahko širijo po prostorih, stavbah in tako dosežejo v kratkem času veliko število oseb. Samo upoštevanje varnostne razdalje med ljudmi več kot očitno torej ni zadosten ukrep.

> PREBERITE VEČ: Domače razkužilo za roke

Vlažnost

Virus COVID-19 je zelo odporen na okolje. Ranljiv postane šele pri relativni vlažnosti nad 80% in temperaturi nad 30°C. Da bi doma ali v poslovnih prostorih ustvarili in ohranjali takšne pogoje, je neizvedljivo. Pri prenizki stopnji vlažnosti zraka (10-20 %) so sluznice bolj dovzetne za vstop virusov. Zato je priporočljivo poskrbeti za strežno vlažnost zraka v prostorih. Glede na to, da je vlažnost pri nas običajno v tem času vedno nad 30 %, dodatno vlaženje ni smiselno.

Povečanje dovoda in odvoda zraka z ventilacijo

Tudi ko ni nikogar v stavbi, naj ostanejo sistemi za mehansko prezračevanje aktivni vsaj na nižji stopnji. Ker temperature zunaj niso več tako nizke in so pogoji za širjenje virusa pravzaprav idealni, se priporoča, da so naprave vklopljene kar 24/7.

Zračenje z odpiranjem oken

Ne glede na letni čas, bi moralo biti zračenje na ‘tradicionalen’ način z odpiranjem oken, del vsakdana. Ko pridemo v prostor, je dobro vsa okna odpreti za približno 15 minut. Še posebej je pomembno, če je le mogoče, da prezračimo toaletne prostore. Ventilatorji naj bodo v toaletah ves čas prižgani, da izsesavajo zrak, vrata pa naj bodo zaprta, da ne bi virusi uhajali v druge prostore v poslovni stavbi.

POMEMBNO: Straniščno školjko vedno splaknite, po tem ko zaprete pokrov. Le tako boste preprečili, da bi se virusi s kapljicami ob potegu vode širili po prostoru.

> PREBERITE VEČ: KAKO RAZKUŽITI DOM?

Čistilci zraka

Vgrajene morajo imeti HEPA filtre, kar pri napravah ekonomskega razreda ni tako pogosto. Če čistilce že uporabljamo, naj bodo ti čim bliže osebam, da jih učinek čiščenja zraka sploh doseže. Posebne UV naprave so učinkovite, vendar se večinoma uporabljajo samo v bolniških prostorih. Naprave z elektrostatičnim principom so lahko učinkovite na omejenem območju. Večinoma je povečan dovod svežega zraka veliko boljša rešitev. Če se že uporablja čistilec zraka, naj bo ta čim bliže osebam, da jih doseže učinek čiščenja zraka.

Sistemi za rekuperacijo

Na toplotnih izmenjevalcih pri rekuperacijskih enotah lahko prehajajo delci iz odpadnega (odvedenega) zraka v sveži dovedeni zrak. Še posebej problematične so izvedbe z izmeničnim delovanjem, kjer po isti poti nekaj časa zrak odvaja in potem nekaj časa zrak dovaja. Če želimo preprečiti širjenje virusov po prostorih in stavbi, je take naprave bolje popolnoma ustaviti.

> PREBERITE VEČ: Kako optimizirati stroške v času koronavirusa?

Vmesne lopute, ki omogočajo, da se odvedeni zrak deloma vrača v dovedenega, naj se tesno zaprejo. Le tako se zrak iz enega prostora ne bo razpihal po vseh prostorih te stavbe. HEPA filtri iz zraka težko ali sploh ne izločajo tako majhnih delce, kot so virusi. Posledica je lahko sicer pomanjkanje moči za dogrevanje dovedenega zraka. V vsakem primeru pa je manjše zlo, če dovajamo nekoliko hladnejši zrak, kot če bi dovajali okuženega.

Pri napravah posebno čiščenje odvodnih kanalov ni velikega pomena. Mogoča je kontaminacija zunanjega zraka, še posebno če je izpust slabega zraka preblizu ali v smeri vetra od zajema svežega zraka. A Večina modernih naprav ima že vgrajene filtre dovedenega zraka takoj za zajemom in običajno so stopnje F7 ali F8, kar zadošča za zajem delcev in virusov.

Urednica portala MojPrihranek.si

PREKOVitanest
VIRREHVA, Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations
Prejšnji članekNas bodo rešile gosenice?
Naslednji članekViseči stol? Zakaj pa ne

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.