Nas bodo rešile gosenice?

Drobne gosenice so se leta 2017 prelevile v prave heroje, ko so znanstveniki odkrili, da bi nam lahko pomagale v boju s plastičnimi odpadki.

Male zverinice se lahko pregrizejo skozi plastiko, celo polietilen, izjemno pogosto uporabljeno in nerazgradljivo plastiko, ki se kopiči v morju in na kopnem. Od odkritja njihovih zmogljivosti pa do danes je znanstvenikom uspelo veliko bolje spoznati te gosenice. Kot kaže, je skrivnost v njihovem mikrobiomu oziroma bakterijah v prebavnem traktu. Svoje ugotovitve so znanstveniki objavili v reviji Proceedings of the Royal Society B, predstavljajo pa potencialno nov način boja s plastičnimi odpadki in učinkovit sistem biorazgradnje.

Opremljene z mikrobi

“Ugotovili smo, da so gosence molja Galleria mellonella opremljene z mikrobi, ki so ključnega pomena za razgradnjo plastike,” je za revijo dejal predstojnik oddelka za biologijo na kanadski univerzi Brandon, profesor Christophe LeMoine. “Proces sloni na sinergiji med gosenico in bakterijami v prebavnem traktu, ki pospešujejo razgradnjo polietilena.”

Odkritje po naključju

V naravi gosenice molja Galleria mellonella predstavljajo nadlogo. So namreč paraziti v čebeljih kolonijah in se hranijo z voskom v čebelnjakih. Njihove sposobnosti razgradnje plastike so bile odkrite naključno, ko je ljubiteljska čebelarka v Španiji odstranila nekaj gosenic iz čebelnjaka in jih vrgla v plastično vrečko, nato pa opazila, da so črvi v vrečki z rekordno hitrostjo zgrizli luknje. Čebelarka Federica Bertocchini, ki istočasno dela tudi kot znanstvenica na Inštitutu za biomedicino in biokemijo v Kantabriji, je zatem izdelala študijo, v kateri je proučevala, kako hitro in učinkovito gosenice grizejo in razgrajujejo plastiko. Ugotovila je, da so veliko hitrejše in bolj učinkovite kot kateri koli druga metoda.

Kljub temu LeMoine opozarja, da gosenice molja še ne predstavljajo takojšnje rešitve za onesnaženost s plastiko. Potrebno je doumeti, kako gosenice sodelujejo z mikrobi v prebavnem traktu, da lahko proces prilagodijo in reproducirajo v večjem obsegu. Eno od težav prav gotovo predstavljajo toksične substance, ki jih gosenice izločajo ob hranjenju s plastiko. “Mikrobiom in gostitelj, v tem primeru gosenica, delujejo v sinergiji, da učinkovito prebavijo plastiko. Najverjetneje torej ne gre zgolj za eno bakterijo, temveč več vrst bakterij, ki sodelujejo med seboj,” še dodaja LeMoine.

Galleria mellonella - a plastic-eating caterpillar

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekCene nafte v tem trenutku drastično padajo
Naslednji članekKako v stavbah preprečiti širjenje virusa COVID-19

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.