Vodka: domače razkužilo za roke, odstranjevalec madežev in še marsikaj

Vodka je posebnost med žganimi pijačami, saj je popolnoma brezbarvna, vsebuje okoli 38 odstotkov alkohola ali več in praktično nima vonja. Vse to omogoča, da jo lahko doma uporabimo še v številne druge namene, ne le za pitje.

Razkužilo

Ob izjemno hitrem širjenju koronavirusa, so v lekarnah in trgovinah pošle zaloge razkužila za roke. Nekateri so namesto tega pokupili stekleničke 70-odstotnega alkohola, ki ga uporabljamo med drugim za razkuževanje nepoškodovane kože in raznih površin. Zaradi velike koncentracije alkohola ta kožo ob pogosti uporabi izsuši, zato ga je dobro, če ga želimo redno uporabljati za razkuževanje, redčiti.

Odlična izbira za razkuževanje je vsem znana brezbarvna žgana pijača, vodka, ki ima minimalno 37,5 % alkohola. Prav zaradi visoke vsebnosti alkohola je odlično razkužilno sredstvo.  Z njo razkužite roke, predmete, lahko tudi obraz. Nekaj kapljic kanite na kozmetično vato in obrišite obraz. Očistila bo kožo in zožila pore.

Odstranjevanje madežev

Za vsako čiščenje ne potrebujete drugega čistila. V veliko primerih si lahko pomagate z vodko.

Tkanine

Z vodko lahko odstranjujete tako madeže na delovnih površinah in pohištvu kot tudi madeže na tekstilu. Nanesite nekaj kapljic vodke na madeže na tkanini in pustite delovati nekaj časa. Madež bo počasi izginil.

Tekstil

Če so se vaša oblačila navzela vonja med kuhanjem ali ste se zadrževali v zakajenem prostoru, lahko težavo rešite z vodko. Zmešajte vodko z vodo v razmerju 3:1 in v njej namočite oblačila. Ko se bodo na zraku posušila, neprijetnega vonja ne bo več.

Z vodko lahko odstranite tudi neprijetne vonjave iz oblazinjenega pohištva. Popršite vodko po pasjem ležišču, sedežni garnituri … ko bo vodka izparela, bo s seboj ‘odnesla’ tudi neprijeten vonj.

Površine

Z vodko lahko praktično vse površine očistite in zdrgnete do sijaja. Vodni kamen na pipah ali porcelanu, steklo, ogledala, kromirani dodatki, jedilni pribor, nakit … skorajda ni stvari, ki je ne bi mogli očistiti s to tekočino.

Kopalnica

V kopalnici lahko z vodko namesto z drugimi čistili očistite pipe, umivalnik, kad, ploščice, steno tuš kabine. Površine bodo čiste in razkužene. Za odstranjevanje vodnega kamna pustite vodko nekaj časa delovati in nato podrgnite z gobico in obrišite.

Plesen

Zaradi visoke vsebnosti alkohola, boste z vodko lahko odstranili tudi sledi plesni in zmanjšali možnost, da se ta kmalu znova razvije.

Lepilo

Sovražite sledi lepila, ki ostanejo na posodah, kozarcih in drugih predmetih, ko odstranite etiketo (nalepko)? Namočite mesto, kjer je ostalo lepilo, z vodko, in obrišite.

Podobno lahko na tak način odstranite tudi obliž z dela telesa, kjer se bojite, da bi ob odstranjevanju izpulili še dlake, kar je lahko precej boleče.

Osvežilec zraka

Zmešajte vodko z vodo v razmerju 1:6 ter po želji dodajte eterično olje. Preprosto razpršite po prostoru. Ne pretiravajte s količino – ker gre za naravno sredstvo, se lahko hitro razdiši.

Za cvetje

Če vodi, v katero boste dali šopek rož, dodate malce sladkorja in vodke, bo to preprečevalo delovanje mikroorganizmov, upočasnilo proces gnitja in cvetje bo ostalo dalj časa sveže.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNajlepše parlamentarne hiše na svetu
Naslednji članekItalija: bivša industrijska cona postala središče proizvodnje bioenergije

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.