Koronavirus: kako razkužiti dom?

Skrb za higieno bi morala biti vedno na prvem mestu. Kljub vsemu je trenutno situacija v svetu in pri nas takšna, da dodatna previdnost ni odveč, zato je dobro, da svoj dom razkužimo in s tem zmanjšamo možnosti za okužbo – tudi s koronavirusom.

Ne glede na to ali sumite, da bi lahko kdo v vaš dom prinesel kakšen virus ali se le želite dodatno zaščititi, je dezinfekcija doma prav gotovo dobra odločitev.

čiščenje in čistilaNapotki za čiščenje

  • Preden se lotite čiščenja, si nataknite rokavice in po možnosti zaščitno masko, čeprav so v tem trenutku na trgu težko dostopne.
  • Med čiščenjem se ne dotikajte obraza, oči.
  • Okna, če je le mogoče, odprite, da se prostori sproti zračijo.
  • Najprej vse skupaj očistite z običajnimi čistili, nato pa uporabite še sredstva za dezinfekcijo.
  • Očistite vse odlagalne površine, kuhinjo, kopalnico, stranišče. Ne pozabite na kljuke (na vratih in oknih), obrišite stole, mize, predale …

Stranišče

Dobro očistite straniščno školjko. Pri tem pazite, da z isto krpo ne čistite školjke in deske, na kateri sedite. Uporabite papirnate brisačke in jih zavrzite. Očistite tudi ploščice – tako na tleh kot stenske. Najprej vse očistite z univerzalnim čistilom ter čistilom za stranišča, nato pa uporabite še sredstvo za dezinfekcijo površin. Bolje kot uporabiti čistilo v razpršilu je, če sredstvo neposredno nanesete na površino in s krpo obrišete. Z razpršilom lahko mimogrede ‘razpihate’ tudi bakterije in bacile.

Rokavičke in masko zavijte v plastično vrečko in zavrzite. Roke dobro umijte in razkužite.

Tkanine

Odstranite posteljnino, blazine, odeje in druge tkanine in jih operite na najvišji možni temperaturi. Če tkanina dopušča, je najbolje, če jo prekuhate, tako da jo operete s pralnim praškom na 90 stopinj Celzija.

Tudi krpe, s katerimi ste čistili površine in jih niste zavrgli, operite na 90 stopinj Celzija.

Osebna higiena po čiščenju

Po koncu domače čistilne akcije se stuširajte in obleke čim prej operite. Prostore še enkrat dobro prezračite.

Upoštevanje navodil

Pomembno je, da pri čiščenju vselej upoštevate navodila za uporabo čistil, ki jih je na embalažo navedel proizvajalec. Pazite, da sredstva za dezinfekcijo ne pridejo v stik z očmi in sluznico. Pazite, da jih hranite izven dosega otrok.

Sredstva za dezinfekcijo

Običajno vsebujejo katero izmed naslednjih stvari: Natrijev hipoklorit (0,05 – 0,5%),  Etanol (70 %), Glutaraldehyde (2 %), Izopropanol (50 %), benzalkonijev klorid (0,05 %), Natrijev klorid (0,23 %).

čiščenje doma

Pozor, določene kombinacije čistil so smrtno nevarne!

Sredstva za čiščenje steklenih površin pogosto vsebujejo amoniak. Če ta pride v stik s klorom, ki ga običajno vsebujejo belila, nastaja plin kloramin. Kot je običajno za klorove pline, tudi ta izzove najprej bolečine v prstih, pekočino v očeh in grlu, nato pa začne človeku primanjkovati zraka v pljučih in pride do zastoja srca.

Nikoli zato ne kombinirajte različnih sredstev za čiščenje odtokov in cevi. Tudi uporaba alkoholnega kisa v kombinaciji z belilom je nevarna. Tvori se plin, ki že ob manjših količinah izzove kašelj, dihalne težave, oči nas pečejo in se solzijo. Alkoholnega kisa ne uporabljajte niti v kombinaciji z vodikovim peroksidom, saj lahko med mešanjem v isti posodi, ko s spajanjem nastaja kislina, ta draži kožo in oči ter dihalne poti. Dihalne težave lahko izzove tudi kombiniranje medicinskega alkohola z belilom.

Belilo mešajte le z vodo, pri uporabi pa naj bodo rokavice in po možnosti zaščitna maska obvezna oprema.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako do energetsko bolj učinkovitega doma?
Naslednji članekNasveti za gradnjo hiše do 100 m2

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.