Kako nad suh zrak v prostorih?

Kljub temu, da se že bliža pomlad, je februar čas, ko zaradi mrzlih noči in razmeroma nizkih dnevnih temperatur še vedno ogrevamo domove. Ob boleznih, ki so že tako na pohodu, svojemu zdravju še dodatno škodimo, če ne poskrbimo za dovolj vlage v zraku.

Suh zrak doma, ki je posledica kombinacije ogrevanja in nezadostnega dotoka svežega zraka v dom, povzroča nemalo težav. Draži kožo, dihala in oči, počutimo se bolj utrujeni, izčrpani, težje se zberemo.

Optimalna vlažnost zraka

Zaradi neustreznega prezračevanja, slabega dotoka svežega zraka in pretiranega ogrevanja prostorov, se lahko relativna zračna vlaga zraka spusti med ogrevalno sezono tudi pod 30 odstotkov. Najbolje za zdravje je, če poskrbimo, da je doma med 40- in 60-odstotna. Poskrbite, da vlage v zraku ne bo preveč. Posledica je namreč razvoj plesni, hkrati pa so tudi ugodnejši pogoji za razvoj in razmnoževanje bakterij, glivic.

Zračenje

V prostor vlažnost zraka najpreprosteje uravnavamo z rednim in ustreznim zračenjem. Okna odpirajte za kratek čas in takrat poskrbite, da se zrak v domu kakovostno zamenja. Odprite jih na stežaj za približno 5 minut in po možnosti ustvarite čim večji prepih. Zrak se bo hitro zamenjal, hkrati pa toplotne izgube ne bodo prevelike. Okna ne puščajte odprtega na kip, saj se bo zrak prepočasi menjal, toplota pa bo uhajala iz vašega doma.

> Preverite več: Kako pravilno zračiti?

Posodica z vodo

Vlago lahko v prostor dodajamo tudi tako, da na radiatorje obesimo posebne posodice za vodo ali pa preprosto lonček z vodo položimo na radiator, ki greje, oziroma lonček položimo na kamin. Voda bo počasi hlapela in relativna vlažnost se bo večala. Če v vodo dodamo nekaj kapljic eteričnega olja, lahko še dodatno poskrbimo za boljše počutje. Sivka deluje pomirjujoče, evkaliptus bo nekoliko olajšal dihanje v primeru prehlada, vonj citrusov dal občutek svežine …

> Preverite več: Kakšna je idealna temperatura doma?

Vlažilniki zraka

Vlažilniki zraka so naprave, ki zraku dodajajo vlago. Obstaja več vrst: parni, ultrazvočni, hapilni. Seveda so na voljo različno močni (izberemo ustreznega glede na kvadraturo) in različno zmogljivi (koliko časa delujejo z enim polnjenjem rezervoarja). Vlažilniki so različno glasni med delovanjem, zato pri izbiri ustreznega vlažilnika ne pozabite preveriti tudi tega podatka.

Pri  uporabi vlažilnika ne pretiravajte. Uporabite ga, da dosežete ustrezno stopnjo vlažnosti, nato pa naj se nivo le vzdržuje.

Ionizator

Tudi z uporabo ionizatorja lahko ustvarite boljše pogoje za bivanje. Ta s proizvajanjem negativnih ionov čisti zrak. Iz njega in predmetov odstranjuje prah, viruse in bakterije.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNalepke za ploščice: popolna osvežitev kuhinje ali kopalnice
Naslednji članekSo strešna okna ustrezno vgrajena?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.