Do boljšega zraka v le 10 minutah

V strahu, da bi topel zrak prehitro ušel iz našega doma, pogosto zanemarimo pomembno dejanje – zračenje prostorov. Stavbe sicer niso ravno nepredušno zaprte, a z neprimernim in nezadostnim zračenjem močno slabšamo kakovost življenja.

Začetek kurilne sezone bo morda povzročil, da boste imeli pogostejše glavobole, pekoče oči, suh kašelj …  Vse to je lahko posledica presuhega zraka in pomanjkanja kisika doma. V takem primeru je prvi ukrep, ki bi ga morali uvesti, primerno zračenje doma. Za življenje potrebujejo namreč dovolj vlažen zrak in zadostno količino kisika. Ogrevanje zrak dodatno suši, preredko zračenje pa je razlog, da je kisika znotraj varnega zavetja doma lahko kmalu premalo.

V stavbe uhaja zrak iz okolja skozi najrazličnejše odprtine, a kot so okviri vrat in oken ter zračniki in najrazličnejše napeljave. To še zdaleč ni dovolj za zagotavljanje ustreznih pogojev bivanja doma. Zadostno količino svežega zraka lahko v hladnem delu leta, ko je morda strah, da se bo zrak v bivalnih prostorih prehitro preveč ohladil, spuščamo v grobem na 2 načina.

  1. Zračimo blago in dalj časa.
    Okna imamo nameščena na nagib, a so s tem izgube večje, menjava zraka v prostorih počasnejša, stroški za ogrevanje utegnejo biti precej višji.
  2. Kratkotrajno intenzivno zračenje.
    Okna, vhodna in morebitna balkonska vrata na stežaj odpremo. Zračimo 5-10 minut, da se zrak dodobra zamenja in zapremo. To ponovimo 2- ali večkrat dnevno, odvisno koliko časa preživljamo doma.
Zračenje doma
Primerjava potrebnega časa zračenja za dosego istega učinka izmenjave zraka

Če se grejete na trda goriva, bodite pazljivi. Uporabljajte le primerna drva. Obvezno še pred začetkom kurilne sezon poskrbite, da bo dimnikar pregledal vašo napravo in napeljavo.

Ob nepopolnem izgorevanju (tako kurilnega olja kot drv, plina ali premoga) nastaja zdravju zelo škodljivi plin ogljikov monoksid. Da bi to preprečili, morajo biti naprave ustrezne, v prostoru pa dovolj svežega zraka.

Med uporabo kamina na drva nikar ne uporabljajte nape, razen če deluje na način, da vrača izsesan zrak nazaj v prostor. Napa, ki izsesava zrak in ga odvaja ven iz prostora, bi ustvarila podtlak in začelo bi se dimiti. Ljudje v prostoru bi čutili utrujenost, zaspanost. Ob ne dovolj hitrem ukrepanju bi zaspali, možgani bi utrpeli poškodbe, človek pa zaradi pomanjkanja kisika v možganih umre. Če že uporabljate napo med uporabo kamina, morate obvezno zagotoviti tudi hkraten dovod zraka v prostor.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekOdpadlo listje lahko koristno uporabite
Naslednji članekSuh estrih – za trdna tla pod nogami

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.