Idealna temperatura doma

Ogrevanje in idealna temperatura doma

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (REUS) 2019 je pokazala, da večina Slovencev vzdržuje v času kurilne sezone doma temperaturo med 21 in 22 stopinj Celzija. Kakšna je v resnici idealna temperatura doma?

Glede na rezultate raziskave REUS 2019, kar 51 odstotkov Slovencev doma v času kurilne sezone ohranja temperaturo 21-22 stopinj Celzija. 22 odstotkov jih segreva prostore na 23-24 stopinj Celzija, 18 odstotkov jih ogreva na 19-20 stopinj. Še vedno jih 5 odstotkov prostore segreva nad 24 stopinj Celzija, medtem ko pri 2 odstotkih dnevna temperatura doma ne dosega niti 19 stopinj Celzija.

REUS 2019 Temperatura doma

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je sicer najustrezneje, če pozimi v bivalnih prostorih vzdržujemo temperaturo med 18 in 21 stopinjami Celzija. V nasprotju s prepričanjem številnih staršev mlajših otrok, je ogrevanje prostorov na višje temperature doma zdravju škodljivo. Temperatura med 18 in 21 stopinjami Celzija se priporoča predvsem za družine z majhnimi otroki in starejše.

Spanje

Temperatura doma v prej omenjenem razponu omogoča, da lažje spimo. Temperatura je dovolj nizka, da ne povzroča dehidracije, glavobolov, po drugi strani pa dovolj visoka, da se zaradi hladu ne zbujamo. Zadostna količina spanja omogoča, da si telo po napornem dnevu spočije. Posledično naš imunski sistem bolje deluje in smo manj dovzetni za najrazličnejše bolezni, ki v hladnem delu tako množično razsajajo. Temperatura 21 stopinj Celzija naj bi bila idealna za vse, ki imajo težave s krvnim tlakom. Pri tej temperaturi naj bi namreč na podlagi raziskave, opravljene na univerzi v Londonu, bile žile v optimalnem stanju, ne pretirano zožene in ne pretirano razširjene.

Plesen

Primerna notranja temperatura vpliva tudi na možnost razvoja plesni. Vlaga in prenizke temperature povzročajo, da se nabira kondenz. Najprej v kotih, nato pa tudi drugod po stenah, fugah in ob robu oken, se začne pojavljati temna plesen. Ta se lahko hitro širi in škodi zdravju. Razvoju plesni se izognemo z vzdrževanjem primerne temperature doma. Ogrevamo tudi prostore, v katerih se ne zadržujemo. V vlažne prostore je nujno vgraditi ventilatorje, če naravno zračenje ni mogoče. V kuhinji uporabljamo napo.

  • Kako se znebiti plesni ob oknu? Preberite TUKAJ!

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPreprosti varčevalni ukrepi za vsakogar
Naslednji članekRAZPOKE NA STENI? Sanacija posedenih temeljev

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.