Nalepke za ploščice: popolna osvežitev kuhinje ali kopalnice

Če ste se naveličali obstoječih stenskih in talnih oblog in se sprašujete, kako bi bila prenova kopalnice čim bolj preprosta in poceni, so vinilne nalepke zagotovo smiseln prvi korak.

Prenova kopalnice je običajno drag poseg. Seveda je odvisno od tega, kaj vse želite spremeniti, kakšne so potrebe in želje. Pri popolni adaptaciji morate računati na odstranjevanje obstoječih talnih in stenskih oblog, morebitno prestavljanje in menjavo obstoječih cevi, nabavo in polaganje novih stenskih in talnih oblog, opremo itd. Če imate na voljo omejen in ne prav visok kupček denarja in si pravzaprav želite le spremembe videza, osvežitve kopalnice ali kuhinje, lahko začnete pri keramiki.

Vinilne nalepke

Obstajajo sicer načini, kako prebarvati ploščice, še bolj preprosto pa je, če se spreminjanja izgleda vaše kopalnice oziroma kuhinje lotite z vinilnimi nalepkami. Na voljo so najrazličnejših barv in vzorcev. In kar je najbolje – ko se jih naveličate, jih odstranite in izberete nove.

V Sloveniji sicer izbira ni tako zelo pestra, z malo spretnosti pa na tujih spletnih straneh najdete zares široko paleto najrazličnejših barv, imitacij kamna, keramike, bolj ali manj drobne mozaike …

Prelepite lahko le nekatere ploščice, eno steno ali vse. S kombiniranjem s svetili, dekorativnimi dodatki, ogledali in drugimi pa lahko ustvarite popolnoma nov, svež videz kopalnice.

Kako lepiti vinilne nalepke?

Najprej dobro očistite površino, na katero nameravate lepiti vinilne nalepke. Površino razmastite in počakajte, da se popolnoma posuši.

Nalepke lepite previdno, počasi in natančno. Če boste hiteli, se lahko pripeti, da boste nalepko nalepili postrani. Ko jo boste odlepili in zalepili ponovno, lahko morebiten prah ali drugi delci povzročijo, da lepilo ne bo več tako dobro prijelo na podlago.

Ploščice v kuhinjiNajbolje je, če začnete z lepljenjem ob stiku dveh površin. Tako zagotovite, da bo linija ravna, nalepke ob stiku cele, zadnjo vrsto pa boste nato po potrebi odrezali. Lepite tako, da najprej odvihate tretjino zaščitne folije. Nalepko prilepite na podlago, dobro pritisnete, podrsate po celotni površini, da se zares dobro prilepi. Nato odstranite še preostanek zaščitne folije in nalepko prilepite v celoti. S pomočjo ravnila ali kar odslužene bančne kartice nalepko dobro podrgnete, da iztisnete zrak, če so se naredili mehurčki, ter zagotovite, da lepilo dobro prime.

Če sestavljate mozaik ali lepite vzorčaste ploščice, bodite pozorni, da se vzorec smiselno in pravilno nadaljuje.

Nalepke po potrebi režite z olfa nožkom. Rezi bodo natančni in gladki.

DIY | HOW TO INSTALL PEEL & STICK VINYL TILE BACKSPLASH

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekHuawei kmalu za avtonomnim 5G avtomobilom?
Naslednji članekKako nad suh zrak v prostorih?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.