So strešna okna ustrezno vgrajena?

Življenje v mansardi ima določene prednosti. Običajno ponuja več možnosti postavitev predelnih sten in s tem lahko ustvarimo bolj razgiban bivalni prostor. Za kakovost bivanja v mansardnem stanovanju je izjemno pomembna osvetlitev prostorov.

Po veljavnih standardih je zahtevana osvetlitev prostorov 20 odstotkov kvadrature. Pri 100 kvadratnih metrov veliki bivalni površini, mora površina oken znašati 20 kvadratnih metrov.

Osvetlitev mansarde s strešnimi okni

strešno okno

Strešna okna že dolgo niso le majhne odprtine v strehi. Strešna okna je mogoče vgraditi pod različnimi nakloni, na različnih višinah in z njimi odpreti tudi večje površine strehe. Namestimo jih med špirovce. Strešno okno (običajno ali panoramsko) lahko vgradimo pod naklonom, torej od kolenčnega zidu navzgor proti slemenu. Odločimo se lahko prav tako za vgradnjo okna, pri katerem se odprtina napravi tudi v kolenčnem zidu (strešni balkon).

Po standardih, ki veljajo za gradnjo, naj bi bil spodnji rob strešnega okna na višini približno 1 m. S tem je omogočen pogled skozi okno tudi med sedenjem, pod okno pa je mogoče namestiti pohištvo – posteljo, omarice, predalnike ali pisalno oziroma jedilno mizo ter celo kuhinjske elemente.

Vgradnja

Pomembno pri strešnem oknu je, da je pravilno vgrajeno. Gre za element, ki je močno izpostavljen zunanjim (vremenskim) vplivom. Če strešno okno ni primerno vgrajeno, tvegamo velike toplotne izgube ali celo zamakanje.

Špalete

Ob nepravilni obdelavi špalet se lahko zaradi toplotnega mostička razvija zdravju škodljiva plesen. Prav tako se lahko plesen razvija, če ni pravilno izvedena notranja obloga, saj zrak ne more pravilno krožiti.

Več svetlobe v prostor prihaja, če so špalete pripravljene pod kotom in ne pravokotno na streho. Izvedba notranjih špalet na način, da notranje obloge niso izdelane pravokotno na strešno okno, omogoča prosto kroženje zraka tik ob oknu, s tem pa so možnosti za nastajanje kondenza in s tem razvoj vlage, manjše. Spodnja špaleta naj bo zato izvedena vertikalno, zgornja pa horizontalno.

Podstrešje

Mesto vgradnje strešnega okna

Najpogosteje se zgodi, da se izbere napačno mesto za vgradnjo strešnega okna. Pred vgradnjo razmislite o tem, proti kateri smeri neba odpirate streho, da ne bo moteče za življenje. Sicer lahko vedno senčite z notranjimi ali zunanjimi senčili, toda zavedajte se, da skozi strešno okno prihaja do večjega pregrevanja kot če imate streho. Poleg tega razmislite, kako boste postavljali pohištvo. Pomembno pri otroški sobi je, recimo, da je okno nad pisalno mizo, ne pa nad posteljo.

Stik

Stik med strešnim oknom in kritino mora biti pravilno izveden. Kanalčki za odvod morebitne vlage in primeren stik med obrobo strešnega okna in kritino sta izjemno pomembna, da ne prihaja do zamakanja.

Ker strešna okna vgrajujemo med špirovce, je običajno malo prostora za debele izolacijske sloje. Da preprečimo toplotne mostove in zmanjšamo toplotne izgube, moramo vseeno namestiti izolacijski okvir.

Preberite še: Okna cena: Analiza cen, prednosti in slabosti vseh tipov oken z montažo

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako nad suh zrak v prostorih?
Naslednji članekKdaj je potrebna sanacija, kdaj rekonstrukcija strehe?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.