Kako zaščititi polikarbonatno kritino pred točo in podaljšati njeno življenjsko dobo

Worker screwing screw into polycarbonate. Building greenhouse
Foto: pashapixel iz iStock

Polikarbonatno kritino (mnogim poznano tudi pod imenom lexan) odlikuje izjemna odpornost na udarce in vremenske vplive, zato je pogosta izbira, ko gre za prekrivanje teras, pergol, nadstreškov za avtomobile.

Boho style home patio terrace with curtains and wicker, rattan, reed decorations. Wall made with greenhouse plastic and ceiling is polycarbonate. White garden furniture, mirrors red on brick wall.
Foto: Helin Loik-Tomson iz iStock

Na voljo so običajno prozorne, mlečno bele ali rjave barve, redkeje tudi v drugih barvah, prav vse pa so prosojne in torej prepuščajo skozi določen del svetlobe. Njihova manjša slabost je, da  je s spodnje strani viden praktično vsak listek, ptičji iztrebek ali kakšen drug kos umazanije. Problematični niso le večji kosi umazanije. Sčasoma se na kritini nabirajo tudi prašni delci, ki dajejo videz, da je kritina dotrajana, v resnici pa je to le umazanija, ki jo lahko preprosto odstranimo.

Polikarbonatne kritine so sicer precej odporne na točo, vendar še vedno lahko trpijo poškodbe pri močnih nevihtah s točo, ki so v letošnjem letu še kako pogoste. Za zaščito polikarbonatne kritine pred točo lahko uporabite nekaj ukrepov in preprostih rešitev. Tu je nekaj nasvetov, kako zavarovati polikarbonatno kritino:

Izberite kakovosten polikarbonat

V prvi vrsti se že pri nakupu polikarbonatne kritine prepričajte, da izberete kakovosten material. Debelejši in trpežni polikarbonatni paneli so bolj odporni na poškodbe zaradi toče.

Polikarbonatna kritina: prednosti in slabosti

Namestite kakovostno podkonstrukcijo

Pravilno nameščena podkonstrukcija bo zagotovila, da je kritina pravilno pritrjena na streho in da bo bolje prenesla morebitne udarce toče. Izjemno pomembna je tudi pravilna namestitev kritine. Da bi se izognili morebitnim napakam, to delo zaupajte strokovnjakom, sicer lahko kritina poka, na točkah, kjer je pritrjena, lahko vanjo uhaja vlaga ipd.

Uporabite zaščitno mrežo

Sicer morda ni najbolj estetsko, a namestitev zaščitne mreže nad polikarbonatno kritino lahko prepreči neposreden stik s točo. Mreža bo absorbirala del energije udarca in zmanjšala tveganje za poškodbe kritine.

Pravočasno vzdrževanje

Redno pregledujte kritino in takoj odpravite morebitne poškodbe ali šibke točke, da se izognete večjim težavam med nevihtami.

Kako vzdrževati nadstrešek iz polikarbonatnih plošč

Razmislite o drugih možnostih kritja

Če živite na območju z močnimi nevihtami s točo, je lahko razmislek o drugih možnostih kritja, kot so kovinske ali kamnite strehe, ki so še bolj odporne na točo.

V vsakem primeru je dobro spremljati lokalne vremenske razmere in se pripraviti na morebitne nevihte s točo. S pravilno izbiro in vzdrževanjem kritine lahko zmanjšate tveganje za poškodbe in podaljšate njeno življenjsko dobo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKakšna je najbolj učinkovita poletna nega kože?
Naslednji članekUčinkovit in varen trening doma: iz katerega materiala naj bodo talne obloge v domačem fitnesu?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.