Polikarbonatna kritina: prednosti in slabosti

Vsak nadstrešek za avtomobil, naj bo konstrukcija lesena ali kovinska, potrebuje ustrezno kritino. Ena najpogosteje uporabljenih je polikarbonatna.

Polikarbonatne plošče so lahko valovite, eno- ali večslojne.

Enoslojne se večinoma uporabljajo kot nadomestek (akrilnega) stekla za nadkritje vrtnih nadstreškov, nadstreškov pred vhodi vrat ali teras. Na voljo so debelin 2-14 mm in v različnih barvah.

Večslojne polikarbonatne plošče so na voljo v več barvah. Kot že poimenovanje pove, so sestavljene iz več slojev. Zrak med plastmi deluje kot toplotni izolator. Uporabljajo se za nadstreške za avtomobile, vrtne ute, rastlinjake, pokrivanje bazenov, stadionov in drugih prostorov.

Prednosti

polikarbonatne plošče
Polikarbonatne plošče so na voljo v različnih barvah.

Polikarbonat je trden material, ki je odporen na vremenske vplive (UV žarke, toploto, mraz, dež). Ima dobro nosilnost in zadrži tudi večjo količino snega, poškoduje pa ga ne niti toča. Je lahek in težko vnetljiv. Sicer je topljiv, a ni gorljiv. Možno ga je kriviti tudi hladnega.

Prav zaradi vseh teh lastnosti je dobra izbira za nadstreške za avtomobile, saj nudi jeklenemu konjičku varno zavetje v vseh letnih časih.

Prozorna različica nudi toplotno izolacijo in hkrati prepušča vso svetlobo, zato je odlična za terase.

TOPLOTNA IZOLATIVOST¹:

  • Večslojne plošče debeline 10 mm = 3,5 W/m2K
  • Večslojne plošče debeline 16 mm = 2,4 W/m2K
  • Večslojne plošče debeline 20 mm = 2,8 W/m2K
  • Večslojne plošče debeline 25 mm = 1,5 W/m2K
  • Večslojne plošče debeline 32 mm = 1,4 W/m2K
  • Polne plošče debeline 6 mm = 5,09 W/m2K
  • Polne plošče debeline 8 mm = 4,84 W/m2K

Čiščenje

Ker ima gladko površino, voda zlahka drsi z materiala, s tem pa tudi večina umazanije. Ostanke se preprosto odstrani z vodo pod pritiskom.

Pomembno je, da je kritina na konstrukcijo dobro pritrjena in da so uporabljeni ustrezni materiali pri montaži. Če plošče niso ustrezno zatesnjene, se začne v njih hitro lahko nabirati kondenz, žuželke in ostala umazanija. Material začne počasi propadati, nadstrešek pa ni prav nič več privlačen na pogled. Ker se polikarbonati zelo raztezajo moramo med eno in drugo ploščo pustiti vsaj nekaj centimetrov prostora. Po dve plošči se skupaj tesni z aluminijskimi prekrivnimi profili. Pravilna montaža preprečuje, da bi nadstrešek ob vročih dneh glasno pokal.

Učinkovito zaščito pred vlago in umazanijo, vdorom žuželk in prahu v zračne kanale nudijo posebni protiprašni trakovi. Namesti se jih na robove plošč, ki morajo bit ob namestitvi ravni, gladki in suhi. Namesti se lahko dodatno še aluminijski odkapni U-profil, ki nudi zaščito prekatov in protiprašnega traka. Med Alu odkapnim U-profilom in ploščo ostane nekaj milimetrov praznega prostora. Ta omogoča odtekanje kondenza in zračenje prekatov, da v ploščah ne nastanejo alge in lišaji. Spodnji rob aluminijskega U-profila se na ploščo zakoviči z zakovicami, da sneg ob zdrsih profila ne utrga s prekatov. Stik plošče in profila se obdela s silikonom.

Preberite še: strešna kritina: cena, trendi, ideje in preverjeni krovci

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRNadstreški expert
Prejšnji članekPristop k izgradnji male vetrne elektrarne za samooskrbo ali kot manjše proizvodne naprave
Naslednji članekGradnja betonskega bazena po korakih

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.