Najboljši mali električni avtomobili leta 2023

Najboljši mali električni avtomobili leta 2023
Najboljši mali električni avtomobili leta 2023

Majhne kombilimuzine ali superminiji, kot so Ford Fiesta, Volkswagen Polo ali Renault Clio so vedno med najbolj priljubljenimi avtomobili v Evropi. Zakaj bi se torej to spremenilo z električnimi avtomobili?

Seveda so električni avtomobili dražji, enako je z baterijami, ki so drage in jih je lažje skriti v SUV modele, kar pomeni, da smo večino inovacij videli v večjih segmentih, pri čemer se razredi srednje velikih in družinskih električnih vozil hitro polnijo z zelo konkurenčnimi modeli.

Vendar še vedno obstajajo dobre možnosti, če želite voziti električni avtomobil, ki ne zavzame več prostora, kot ga potrebujete. Kateri so najboljši majhni električni avtomobili leta 2023? Odgovore je ponudil portal AutoCar, kjer so preverili vse male e-avtomobile na trgu.

1Dacia Spring

Dacia Spring
Dacia Spring Foto: on dacia

Če iščete majhen električni avtomobil, obstaja velika verjetnost, da obenem iščete tudi cenovno ugoden električni avtomobil. In če obstaja ena stvar, v kateri električni avtomobili ponavadi niso zelo dobri, je to cenovna dostopnost. Vendar lahko verjamete, da je Dacia dostopna. Končno prinaša Dacio Spring Electric in kljub temu, da temelji na indijskem trgu Renault Kwid, je to zelo spodoben avto.

Kjer Spring najbolj izda svojo vrednost, je v notranjosti, s pomanjkanjem prilagodljivosti vozniškega položaja in dokaj osnovnimi materiali. Na srečo pa je leta 2024 načrtovana prenova modela, ki bi morala te stvari izboljšati. S Sanderom, Joggerjem in Dusterjem je Dacia dokazala, da je strokovnjak za vnos kančka pridiha v potniško kabino, ne da bi pri tem izgubila denar, tako da je to dobra napoved.

 • Plusi – poceni, spodobna vožnja
 • Minusi – kratek doseg, preprosta notranjost

2Peugeot e-208

Peugeot e-208
Peugeot e-208 Foto: on Stellantis

Kot tradicionalni supermini z motorjem z notranjim zgorevanjem Peugeot 208 ne naredi prav veliko, da bi izstopal iz množice. Vendar pa mnogi cestni preizkuševalci menijo, da je v povsem električni preobleki eden najbolj privlačnih majhnih avtomobilov, kar jih je na voljo. Za to je zaslužna mešanica resnično uporabnega dosega, močne zmogljivosti, vrednosti, praktičnosti, stila, kakovosti in nenazadnje privlačnosti za voznika. V bistvu si zasluži visoko oceno, če kupujete svoj prvi električni avtomobil. Kljub temu pa je zaokroženost vozne izkušnje e-208 tista, ki resnično navduši. Tudi njegovega navedenega dosega 360 kilometrov ni za spregledati. Različica z daljšim dosegom bo kmalu na voljo, vendar bo morda tudi nekoliko dražja.

 • Plusi – dobra baterija za ceno, udobna vožnja, spodobna zmogljivost
 • Minusi – mehko vzmetenje vpliva na nadzor nad karoserijo pri hitrosti, nekateri nizkocenovni materiali, rahlo utesnjeni zadnji sedeži

3Fiat 500

Fiat 500 električen
Fiat 500 električen Foto: on fiat

Fiatova modelna paleta je trenutno rahlo zmedena, saj stari avto živi naprej kot Fiat 500 Hybrid (čeprav je le blagi hibrid). Za tiste, ki si ga želite v električni obliki, pa je tu novi električni Fiat 500. Morda se zdi zelo znan, a šele ko ju vidite enega ob drugem, ugotovite, da je novi električni 500 popolnoma nov. Električni Fiat se tudi pelje bistveno bolje kot kateri koli drug 500, saj je s svojim motorjem s 117 KM presenetljivo hiter in zabaven za mestni avto. Resda je krmiljenje precej lahkotno, ima dovolj oprijema in odsotnosti nagibanja karoserije – in čeprav ni ravno domač na avtocesti, se obnese neverjetno dobro.

 • Plusi: lep stil, spodobna tehnologija, dobra vožnja pri hitrosti
 • Minusi: previsok položaj pri vožnji, srednji doseg, slaba postavitev stopalke

4Opel Corsa Electric

Opel Corsa električna
Opel Corsa električna Foto: on topgear

Oplov sorodnik Peugeota e-208 nima ravno stila ali svoje domiselno oblikovane notranjosti, toda ker je »spodaj« večinsko enak, je še vedno eden najboljših majhnih električnih avtomobilov. Zgodnje različice so glede dosega nekoliko zaostajale za Peugeotom, vendar je posodobitev leta 2022, ki je dodala višje končno prestavno razmerje in standardno toplotno črpalko, povečala doseg s 335 na 360 kilometrov.

Corsa je morda res nekoliko preprostejša od Peugeota, a za naše oči še vedno izgleda dovolj čedna. Izkušnja v vožnji združuje pristen doseg baterije z ostrim in kompetentnim upravljanjem ter udobno vožnjo, medtem ko bi morala biti združljivost s hitrim polnjenjem 100 kW DC kot standardna prodajna prednost.

 • Plusi – spodoben doseg, prefinjenost
 • Minusi – vožnja ni ravno zabavna, utesnjeni zadnji sedeži, nepopoln položaj za vožnjo

5Jeep Avenger

Jeep Avenger bo začetek električne linije pri znamki
Jeep Avenger bo začetek električne linije pri znamki Foto: on jeep

To je Jeep, kakršnega še ni bilo. Poleg manjšega kulta oboževalcev Wranglerja se Jeepi v Evropi niso nikoli zares prijeli, zato je tukaj prvi Jeep, ki je bil zasnovan in zasnovan za Evropo. Tudi izdelovali ga bodo v Evropi. Jeep Avenger je pravzaprav tako evropsko osredotočen, da ga ne bodo prodajali niti v ZDA. S 4,08 metra dolžine je Avenger postavljen v središče cvetočega supermini SUV-ja.

To je evropski avto leta 2023, zahvaljujoč dosegu 400 kilometrov z baterijo 51 kWh, praktični notranjosti z veliko prostora za shranjevanje ter umirjenim in prožnim obnašanjem na cesti. Zdi se, da ta avto sodi na bolj prefinjen konec razreda.

 • Plusi – dolg doseg, sofisticiran izgled, stil
 • Minusi – cena

6Renault Zoe

Renault Zoe
Renault Zoe Foto: on renault

Zoe je na splošno prijeten za vožnjo. Uglajen, dokaj tih in se dobro pelje po mestu. Pri višjih hitrostih se lahko počuti rahlo nemirno in krmiljenje postane nekoliko jekleno. Notranjost je bistveno izboljšana glede na prejšnjo generacijo.

Kljub temu so rezultati preskusnih trčenj, ki jih je konec leta 2021 objavil varnostni organ Euro NCAP, najnovejši različici Zoeja podelili oceno 0 zvezdic, pri čemer so bili kritični zlasti do zaščite pred čelnim in bočnim trkom v nasprotnem položaju. Na neki stopnji je Zoe vodil začetniški evropski trg električnih vozil. Zdaj je še vedno zelo ugodna možnost. Glede na vse to pa bo njegova bolj elegantna zamenjava za Renault 5 EV zelo dobrodošla.

 • Plusi – odlično razmerje med ceno in kakovostjo, tih, spodoben doseg
 • Minusi – zelo slaba varnostna ocena, polnjenje pri max 50kW, pri hitrosti nekaj manjka

7Mini Electric

Mini Electric
Mini Electric Foto: on carmagazine

Mini Electric prinaša ves faktor zabave, ki ga pričakujete od znamke, v segment kompaktnih električnih vozil – čeprav je opremljen z nekaj enako značilnimi omejitvami glede same uporabnosti. Mini Electric, ki temelji izključno na karoseriji trivratnega Minija, prevzame pogonski sklop iz zdaj že propadlega BMW i3 S, kar mu daje zelo zdravih 181 KM. Njegova zmogljivost je opazno močnejša od mnogih avtomobilov na tem seznamu, s katerimi bi ga lahko primerjali.

Da, Mini je še vedno eno bolj prijetnih majhnih električnih vozil, a kratek doseg pomeni, da žal ni več dovolj dober, da bi bil na vrhu tega seznama. Dobra novica je, da bi morala povsem nova različica pristati v začetku naslednjega leta z možnostmi večjih baterij.

 • Plusi – zabavna vožnja, privlačen stil, močna zmogljivost
 • Minusi – slab doseg, majhna baterija, ni posebej praktičen

8Mazda MX-30 Električna

Mazda MX 30
Mazda MX 30 Foto: on mazda

Mazda se nikoli ni bala narediti stvari po svoje in pristop, ki ga je ubrala s svojim prvim popolnoma električnim avtomobilom, ni nič drugačen. MX-30 torej ni ravno tisto, kar bi lahko pričakovali, a je vseeno privlačen avto. Videz avtomobila je ovit okoli nenavadno majhnega paketa baterij – samo 35,5 kWh, kar daje uradni doseg 200 kilometrov – ker Mazda verjame, da lastniki preprosto ne bodo potrebovali več, povečanje velikosti baterije pa bi pomenilo nepotrebne stroške in dodatno težo.

Možno je polnjenje do 50 kW, in če vam omejen doseg ustreza, je nenavadni Mazdi MX-30 marsikaj všeč. Lahko bi bil učinkovit drugi avto.

 • Plusi – vrhunska notranjost, eleganten stil, oster volan
 • Minusi – prekratek doseg, nepraktična zadnja vrata, ne tako lahko vozilo

9Honda E

Honda E
Honda E Foto: on topgear

Honda je s svojim prvim popolnoma električnim avtomobilom Honda E ubrala nenavaden pristop, ki je ustvaril neobičajno kompakten električni avtomobil in postal inovativen na več načinov.

Zadaj nameščen motor obljublja učinkovito pakiranje, čeprav avtomobil sam temu ne uspe povsem slediti, medtem ko popolnoma neodvisno vzmetenje napoveduje vožnjo in prefinjenost upravljanja večjega avtomobila.

V vožnji je E prijeten, umirjen in enostaven za upravljanje, s srednjim krmiljenjem, vendar ozkim obračalnim krogom, in zmerno, a odzivno zmogljivostjo. Gre za sproščujoč mestni avto brez emisij in njegov alternativni stil je izjemno prikupen.

 • Plusi – privlačen dizajn, živahna zmogljivost, prefinjena vožnja in upravljanje
 • Minusi – kratek doseg baterije, drag, majhen prtljažnik
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekINTERVJU: Bojan Lakič, direktor podjetja ProSIGMA ob 25. obletnici zgodbe o uspehu
Naslednji članekKaj mora s.p. vedeti o ukrepih glede poplav? Izredni dopust, izpad dohodka in denarna pomoč
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.