Najbolj prodajani avtomobili v Evropi leta 2023 (Q1)

Najbolj prodajani avtomobili leta 2023
Najbolj prodajani avtomobili leta 2023 Foto: on tesla

Kateri avtomobili so bili v prvem četrtletju 2023 najbolj prodajani? Preverili smo statistiko evropskega avtomobilističnega trga in preverili, kateri avtomobili so najbolj prodajani do tega trenutka. Zna se zgoditi, da vas bo katero od vozil na seznamu presenetilo.

Električni avtomobili so zabeležili kar 13,4 % deleža trga prodanih avtomobilov v letu 2023. Prav tako je bilo pohvalno prvo četrtletje tega leta, saj je bilo prodanih 3,22 milijona primerkov. Gre za 17-odstotni dvig v primerjavi s preteklim letom. Od te številke jih je bilo kar 1,414 milijona prodanih v mesecu marcu.

10. Volkswagen Golf – 42,903 prodanih primerkov (- 8 %)

Volkswagen Golf
Volkswagen Golf je bil najbolj prodajan avto v Evropi leta 2021

Golf je že vse od svojega obstoja med najbolj prodajanimi modeli v Evropi. Lansko leto ga je preskočil Peugeot 208, njegov padec na lestvici pa se še kar nadaljuje, saj gre za edini model na lestvici, ki je v primerjavi z lani zabeležil padec v prodaji.

9. Renault Clio – 44,124 prodanih primerkov (+ 16 %)

Renault Clio
Renault Clio je kljub padcu prodaje najbolj prodajan Renaultov izdelek

Clio je bolje prodajan kot Golf, le kdo bi si mislil? Renault Clio je napovedan za novo generacijo, ki bo prodajana izključno kot hibrid. Po vsej Evropi bo peta generacija Cliota dobila tudi nov izgled in notranjost.

8. Dacia Duster – 45,310 prodanih primerkov (+ 31 %)

Borovets, Bulgaria - December 30, 2022: Shallow depth of field (selective focus) details with the new Dacia Duster car.

Prvi od dveh modelov romunske znamke, ki se je znašel na seznamu 10 najbolj prodajanih avtomobilov v prvem četrtletju 2023. Duster je cenovno dostopen in primerno zmogljiv model, ki še vedno navdušuje voznike širom Evrope. Kmalu se mu bo pridružil še Dacia Bigster.

7. Fiat 500 – 45,598 prodanih primerkov (+ 30 %)

Fiat 500
Fiat 500

Verjetno ni bolj prepoznavnega modela kot je Fiatova 500-ica. Naprodaj je od leta 2007 in ni videti, da se bo kdaj ustavil. Model je pred kratkim prejel električno različico s 44 kWh baterijo, ki doseže do 320 kilometrov dosega. Še vedno pa ga je možno kupiti z delno hibridno in bencinsko različico.

6. Toyota Yaris Cross – 53,050 prodanih primerkov (+ 57 %)

Istanbul, Turkey - August 5 2022 : Toyota Yaris Cross is a hybrid subcompact crossover SUV produced by the Japanese automaker Toyota.

Toyota je dobro predvidela, da bo Cross premagal svojega manjšega bratca, a se takega vzpona ni nadejala. Yaris Cross je trendovski, dostopen in na voljo v bencinski različici. Gre za resnega konkurenta pri najvišjih mestih najbolj prodajanih vozil v Evropi.

5. Opel Corsa – 53, 307 prodanih primerkov (+ 38 %)

Opel Vaukhall Corsa
Opel Vaukhall Corsa

Corsa, Opel ali Vauxhall, svojo prodajo niza predvsem zaradi britanske priljubljenosti. Spomnimo, da je bil Corsa drugi najbolj prodajan avto v Veliki Britaniji leta 2021. Prenovljeni model naj bi bil na voljo v prihajajočih mesecih, s čimer bi lahko Corsa vpisala še višje številke.

4. Peugeot 208 – 53,336 prodanih primerkov (+ 3 %)

Peugeot 208
Peugeot 208 je prava zvezda za koncern Stellantis

Najbolj prodajan avto Evrope leta 2022 še ni dosegel tempa lanskega leta. Kljub temu pa ga ne gre odpisati, saj je 208 še vedno resen konkurent in nadvse priljubljen avto. Ko Stellantis odpravi pomanjkljivosti v logistiki in dostopnosti delov, se zna povišati številka prodaje Peugeotovega aduta.

3. Volkswagen T-Roc – 54,960 prodanih primerkov (+ 50 %)

Isparta/Turkey July 12 2019 Volkswagen T-Roc subcompact crossover SUV car in lavender field

Vedno priljubljen izbor v Evropi, vse od svojega prihoda na tržišče. Lani je leto zaključil na tretjem mestu, kjer je tudi v prvi četrtini leta 2023. Pred kratkim je prejel manjšo prenovo notranjosti, kar je bil odgovor na redke kritike nadvse priljubljenega modela nemške znamke.

2. Dacia Sandero – 60,202 prodanih primerkov (+ 27 %)

Dacia Sandero se je uvrstila visoko na lestvici najbolj prodajanih avtomobilov
Dacia Sandero se je uvrstila visoko na lestvici najbolj prodajanih avtomobilov

Drugi najbolje prodajan avto leta 2022 je ohranil svoje mesto v prvem četrletju 2023. Vrednost za denar presega večino vozil na seznamu, kar kupcem veliko pomeni v trenutki gospodarski sferi. Prostorna notranjost in primerna zmogljivost sta poleg cenovne dostopnosti glavna aduta.

1. Tesla Model Y – 71,683 prodanih primerkov (+ 173 %)

Indianapolis - Circa September 2022: Tesla EV electric vehicles on display. Tesla products include electric cars, battery energy storage and solar panels.

Ne le v prodaji električnih vozil temveč tudi vozil nasploh. Teslin Model Y se je uvrstil oziroma zavihtel daleč na prvo mesto najbolj prodajanih vozil leta 2023 do tega trenutka. Nemška tovarna Tesle bo velik adut pri nadaljnji prodaji, saj ne bo več naslanjanja na produktivnost kitajske in ameriške tovarne.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članek8 napotkov za kurjenje kresa
Naslednji članek5 sumljivo hitrih avtov, ki smo jih že vsi pozabili
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.