Vse to storite pred prvo košnjo

Pomlad je že tu in prav kmalu bo čas za prvo letošnjo košnjo. Da bodo sosedje ob pogledu na vašo zelenico zeleni od zavisti, upoštevajte naslednje napotke.

Konec marca oziroma začetek aprila je običajno čas za prvo košnjo v letu. Želja po urejenem vrtičku je po zimi razumljiva, a če boste počakali še kakšen teden, bo morda še bolje. Višja trava je namreč odlično zavetje za živalice, hrana za metuljčke in morda k vam zaide tudi kakšen ježek. Vseeno pa je prvo košnjo najbolje opraviti v prvi polovici aprila.

Bolj kot sama košnja je pomembno, da s trave najprej odstranite morebitne vejice in odpadlo listje, ki je še ostalo. Odstranite morebitno kamenje in drugo umazanijo.

Pred prvo košnjo obvezno opravite pregled kosilnice in nabrusite rezilo, da trave med košnjo ne boste uničevali, temveč bodo rezi ostri in gladki.

Kam s pokošeno travo?

Kako nizko porezati travo?

Pri košnji upoštevajte pravilo, da nikoli ni dobro odrezati več kot tretjino dolžine trave. Če nastavite rezilo na niže, torej odrežete več kot tretjino, to lahko predstavlja šok za travo in posledično lahko začne trava odmirati. Kosite jo raje postopoma in pogosteje in sčasoma boste že prišli do želene višine. Ne pozabite porezati trave tudi ob robovih.

Zalivanje

Trave ne zalivajte neposredno po košnji. Zalijte jo, ko je to potrebno in tedaj obilno, da bo voda pronicala globlje v prst.

  • Zalivanje pozno popoldne ali zvečer lahko privede do razvoja plesni, saj se trava ponoči težko posuši.
  • Zalivanje sredi dneva, ko je sonce najmočnejše, ni primerno, ker kapljice vode delujejo kot mini lupe in sonce lahko hitro ožge travo.
  • Najboljši čas za zalivanje je zgodaj zjutraj, ko je zrak še hladen in sonce ne premočno. Voda lahko mirno pronica v globino, preden bi jo sonce izsušilo.

Dosajevanje

Če ste dosadili novo travo, pred prvo košnjo počakajte, da bo visoka okoli 8 cm. Tedaj jo pokosite za približno tretjino. Z redno košnjo boste počasi prišli do želene višine trave.

Vzdrževanje vrtne kosilnice

Naj urejanje trave postane del navad

Najslabše je, če boste travo zalivali enkrat na 10 dni, pokosili enkrat na 2 ali 3 tedne in kar ‘na pamet’ potresali gnojilo. Izdelajte urnik košnje – najbolje vsaj enkrat tedensko. Zalivajte vsako jutro ali vsaj vsako drugo jutro, in to dovolj obilno, da bodo bilke razvile globok koreninski sistem. To je zagotovilo za bolj trpežno travo, ki je suša poleti ne bo tako hitro uničila.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekDIY: Barve za pohištvo, ploščice, steklo in še marsikaj
Naslednji članekTesla v tajnosti gradi novo baterijo
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.