Vzdrževanje vrtne kosilnice

Za lepo in enakomerno porezano trato je vzdrževanje vrtne kosilnice nujno. Pomlad je tako idealen čas, da opravite domači servis kosilnice.

Ne glede na to, ali imamo električno, robotsko, bencinsko, na nitko ali kompleksno sedežno, je pred sezono košnje treba preveriti rezalne elemente.

Noži in rezila se lahko hitro skrhajo, celo zlomijo, nitke strgajo. Takšna rezila travo namesto režejo, trgajo, cefrajo. Trava ni enakomerno pokošena, poleg tega pa je zaradi neravnih rezov tudi bolj občutljiva na vse vplive.

Rezila preprosto odstranite. Če so se zaradi kakšnega kamna, ki ste ga pomotoma prevozili, ukrivila, jih poravnajte. Ko ste rezilo odstranili, je tudi idealna priložnost, da ga nabrusite.

Preverite tudi dno kosilnice in kolesa. Morebitne obloge zemlje in peska odstranite. Kolesa očistite, da se bodo gladko vrtela.

Vzdrževanje motorja

Pri bencinskih kosilnicah je pomembno redno vzdrževanje motorja, s čimer poskrbimo tudi za zmanjšanje emisij, manjšo porabo bencina. Dobro bi bilo, če bi motor pregledali vsaj enkrat letno, vsaj po zadnji košnji pred zimo. Če tega niste, pregled opravite zdaj, spomladi.

Nadenite si zaščitne rokavice. Pregleda motorja se lotite tako, da najprej izvlecite iz vtiča vžigalne svečke, da preprečite katastrofo. Če bi prišlo do nezaželenega zagona motorja, tvegate hude poškodbe.

Redno, po prav vsaki uporabi, je treba temeljito očistiti ohišje kosilnice, odstraniti ostanke trave. Zbirni koš temeljito izpraznite in po možnosti izperite s tekočo vodo. V toplem delu leta, ko je kosilnica v uporabi, je ni treba prekrivati, preko zime pa jo le prekrijte vsaj s tkanino, da bo zaščitena pred prahom. Tedaj je dobro tudi namastiti ležaje z oljem v razpršilu, da preprečite vdor vode in nastanek korozije.

Olje, filtri

Vzdrževanje kosilnice je včasih sila podobno vzdrževanju avtomobila. Menjavanje motornega olja je tako eno izmed opravil, ki jih pri vzdrževanju bencinske kosilnice ne gre preskočiti. Preprosto izpustite olje v zbirno posodico in natočite novega. Pri izbiri upoštevajte proizvajalce. Ne pretiravajte s količino, raje se držite navodil. Če bo olja preveč, bo mastna tudi vžigalna svečka.

Tudi menjavanje filtra je potrebno. Zračni filter naj bi bilo dobro menjati na približno 25 obratovalnih ur. Ko je zamašen, lahko to vidite tudi na vžigalni svečki, ki je lahko črno ožgana.

Vžigalna svečka mora biti popolnoma suha in rjavkasta ali sive barve. Če je ožgana, je premastna mešanica goriva. Zamenjati jo je treba približno na 4 leta.

Le če kosilnico primerno vzdržujete, vam bo ta služila kot se spodobi, pa tudi trava bo veliko lepše rasla, če jo boste redno kosili z ustrezno vzdrževano kosilnico.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekAli je gradnja nizkoenergijske hiše dražja od gradnje klasične hiše?
Naslednji članekTako bo rezano cvetje dlje časa sveže

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.