Kam s pokošeno travo?

Če imate okoli hiše veliko trave, poletje za vas pomeni predvsem to, da jo morate tudi vzdrževati. Ob močnem dežju trava raste hitreje, kot bi si to želeli, zato jo moramo kositi skorajda vsak teden. Kaj pa naj naredimo z ostanki te trave?

Pustite na trati

Če trava ni visoka, ko ste jo pokosili, jo lahko enostavno pustite na zelenici. Razgradila se bo precej hitro in na ta način pognojila zemljo. Vendar se tega ne poslužujte ob večjih količinah pokošene trave, saj lahko ta plast zaduši travo, ki poganja iz zemlje.

Na kompost

Tukaj je ponovno treba biti previden. Prevelike količine pokošene trave na kompostu bodo privlačile muhe in ostale insekte, kompost pa zna (še bolj kot običajno) zasmrdeti. Najboljša kombinacija je tako, da del pokošene trave pustite na zelenici, del pa odložite na kompost.

Kompost na vrtu

Zastirka na zelenjavnem vrtu

Trava vsebuje od 2 do 5 % dušika in če jo v tankem sloju, od enega do dveh centimetrov debeline, posujemo po vrtu, bo dušik nahranil vrtnine. Obenem tudi preprečujemo rast plevela, zastirka pa zadržuje vodo v zemlji. Pazite samo na to, da ne potresete preveč trave, saj se lahko v tem primeru pojavi plesen, ali pa se vanje skrivajo miši.

Rjavi zabojnik za organske odpadke

Če imate doma veliko zelenice in posledično veliko pokošene trave, jo lahko odložite tudi v rjavi zabojnik za organske odpadke. Pazite samo na to, da zna vsebina zasmrdeti, če imate zabojnik postavljen na sončnem mestu.

Darilo kmetu

Z bližnjim kmetom se lahko dogovorite, da mu vozite pokošeno travo. Ta je namreč uporabljena kot hrana za živali. S tem torej naredite dobro delo, sami se znebite odvečne pokošene trave, pri tem pa pomagate še lokalnemu kmetu.

Krava

Prejšnji članekPoskrbite za vedno ustrezen zrak v domu in s tem za svoje zdravje
Naslednji članekLeseni dom, ki očara

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.