DIY: Barve za pohištvo, ploščice, steklo in še marsikaj

kredne barve ploščice

Imate doma kose pohištva, ki bi potrebovali nov nanos barve, ali ste se barve starega pohištva preprosto naveličali in si želite spremembe? Obstajajo barve, s katerimi lahko kar sami pričarate dom, o kakršnem ste vedno sanjali. Brez brušenja in brez neprijetnega vonja.

Pri klasičnem postopku barvanja lesenih (lakiranih) površin, je smiselno najprej površino prebrusiti, nato nanesemo temeljni premaz. Ko se ta zares dobro posuši, nanesemo barvo po izbiri, običajno v več nanosih. Počakamo, da se posuši, nato pa nanesemo še zaščitni sloj laka.

Postopek je precej bolj preprost, če se odločimo za ustvarjanje s krednimi, mlečnimi ali mineralnimi barvami. Barvanje s temi barvami ne zahteva nobenih posebnih predpriprav. Če je kos, ki ga želite obnoviti, dobro ohranjen in se lak nikjer ne lušči, pohištvo le temeljito obrišete z alkoholom in nato nanesete barvo v več slojih. Za bolj ‘vintage’ videz uporabite čopič, če želite, da je površina bolj gladka in enakomerno pobarvana, pa uporabite valjček.

Če boste barvali površino, ki je lakirana, pred barvanjem nanesite osnovno barvo (‘primer’), ki bo zagotovila, da se bo barva dobro oprijela površine. Pred nanosom barve bodite prepričani, da se je osnovna barva dobro posušila.

kredne barve tla ploščiceČe uporabite osnovno barvo, lahko prebarvate ne le leseno pohištvo, temveč tudi kovino, vinil, steklo, keramiko – in tako s krednimi, mineralnimi ali mlečnimi barvami prenovite praktično skoraj vse v svojem domu.

Zaključni premaz je lahko mat ali sijoč, odvisno od tega, ali nanesete vosek ali lak. Za pohištvo se navadno uporabi vosek, lak pa za talne površine. Nanašanje je hitro in preprosto, lak oziroma vosek pa sta skorajda brez vonja.

Kredne barve

So okolju prijazne in z nizko vsebnostjo hlapljivih organskih snovi, Zelo dobro se oprimejo podlage in nimajo močnega vonja. So hitro sušeče in z njimi je mogoče barvati les, keramiko, steklo in celo tekstil. Barvo redčimo z vodo.

Mlečne barve

Na voljo so v prahu in jih mešamo z vodo ali vezivom. Nanaša se na očiščeno površino v enem ali več slojih, odvisno od učinka, ki ga želimo doseči. Z vintage videz običajno zadošča en sloj, za enakomeren in bolj moderen videz pa več.

Mineralne barve

Je zelo dobro prekrivna in obstojna. Pigmenti, ki izhajajo iz naravnih mineralov, zagotavljajo, da ostane barva dalj časa bolj intenzivna. Je bolj odporna na UV žarke in tudi zob časa je ne zdela tako hitro. Je odlična izbira za barvanje kuhinjskih omaric in drugega pohištva, ki ga pogosto uporabljamo, ter celo za zunanje pohištvo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPametne garažne hiše in še pametnejše parkiranje
Naslednji članekVse to storite pred prvo košnjo
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.