Tesla v tajnosti gradi novo baterijo

žarnica

Pod krinko Gambit Energy Storage LLC, tajne podružnice Tesle, v Angleton v Teksasu prihaja nova 100-megavatna baterija. Angleton se nahaja približno 40 kilometrov južno od Houstona in ima približno 20.000 prebivalcev. Nova baterija je nastala kot posledica močne zimske nevihte, zaradi katere je teksaško električno omrežje postalo praktično neuporabno. Delovala naj bi kot rezervni del omrežja, saj so podnebne spremembe jasno pokazale, da zanašanje na sedanje električno omrežje v prihodnosti morda ne bo več mogoče.

Projekt naj bi bil končan že junij letos

Baterija naj bi bila sposobna napajati do 20.000 domov, tako da prebivalcem mesta ne bo več potrebno skrbeti ob izpadih elektrike, tudi v najbolj ekstremnih vremenskih razmerah. Projekt naj bi bil končno zaključen in pripravljen za začetek delovanja junija 2021.

Tajni projekt Tesle vzbuja veliko pozornosti

Projekt Gambit je na nacionalni ravni vzbudil veliko pozornosti, ne zaradi področja ustvarjanja (eletrična energija), temveč zaradi tajnega načina izvajanja. Domačini pravijo, da se zdi, da morajo delavci na mestu ostati pri svojem delu čimbolj neopazni. Novinarji so imeli polne roke dela z odkrivanjem povezave med podjetjem Gambit in Teslo. Zdi se, da Tesla Elona Muska v energijo vlaga tiho, a hitro.

Tesla na trgu proizvodnje energije

Teslina dejavnost skladiščenja energije v odstotkih raste hitreje kot na avtomobilskem trgu, strokovnjaki pa napovedujejo, da se bo le še pospeševala. So tudi izjemno cenovno konkurenčni.

Leta 2015 je Tesla predstavil prve baterije za dom, imenovane Powerwall. V zadnjih nekaj letih pa si svojo pot na trgu zelene energije utira z več projekti, kot so denimo 100 megavatna baterija v Južni Avstraliji, 20 megavatna v Edison Mira Loma južno od Los Angelesa in 182,5 megavatni sistem na območju zaliva San Francisco, ki naj bi začel delovati avgusta 2021. Tudi Musk je že javno dejal, da je poslovanje na področju energije zanimivo in bolj dobičkonosno od avtomobilske panoge, kar kaže na resne intence Tesle na tem področju.

VIRInhabitat
Prejšnji članekVse to storite pred prvo košnjo
Naslednji članekHišica, izdelana nalašč za preživljanje karantene
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.