Kako pravilno zasaditi travo na vrtu: Nasveti za pripravo tal in nego rastočega travnika

Freshly mowed garden lawn grass area surrounded by flowerbeds planted with shrubs and bushes and border plants in bloom during springtime season on a sunny day.
Foto: Elmar Langle iz iStock

Pravilna priprava tal in pravilna tehnika sajenja sta ključni za uspešno rast in vzdrževanje trate. V tem članku vam bomo predstavili postopek pravilne zasaditve trave na vašem vrtu.

Priprava tal

Prvi korak pri zasaditvi trave na vašem vrtu je priprava tal. Najprej morate odstraniti vse rastline in kamne, ki bi lahko ovirali rast trave. Nato morate zemljo pripraviti na sajenje. To storite tako, da zrahljate zemljo s pomočjo vil ali lopate in jo izravnate, da se izognete neenakomernim površinam. Če je zemlja preveč trda, jo lahko zrahljate s pomočjo motike ali orodja za obdelavo tal. Prav tako morate odstraniti vse plevel in korenine.

Ko ste pripravili zemljo, lahko dodate kompost ali organska gnojila, da boste zagotovili hranila za rast trave. Bodite pozorni na količino, ki jo dodajate, preveč gnojila lahko povzroči nepravilno rast trave in izgubo barve.

Izbira semen trave

Naslednji korak je izbira semen trave, ki bodo najbolj primerna za vaše podnebje in okolje. Bodite pozorni na sestavo trave, saj lahko nekatere vrste prenašajo več hoje ali pa bolje prenašajo sušo. Lahko se odločite za eno vrsto trave ali pa kombinacijo več vrst, ki bodo zagotavljale različne lastnosti.

Pravilna tehnika sajenja

Ko ste pripravili zemljo in izbrali seme, je čas za sajenje trave. Najbolje je zasaditi travo spomladi ali jeseni, ko so temperature blage in je zemlja dovolj vlažna.

Seme lahko enakomerno posujete po celotnem vrtu, ali pa ga položite v brazde, ki jih boste izkopali z lopato. Pazite, da boste upoštevali navodila proizvajalca semen glede količine, ki jo boste uporabili na kvadratni meter. Po setvi seme nežno potlačite v zemljo, da bo dobro pritrjeno.Tako tudi ptice ne modo mogle takoj pozobati semen. Območje, kjer ste sejali travo, lahko pokrijete s kopreno.

Vzdrževanje trave

Ko ste zasadili travo, je pomembno, da jo dobro zalijete, da semena lahko kalijo. Če je vreme suho, jo zalivajte vsak dan, dokler se ne začne pojavljati nova trava. Ko se je trava začela kaliti, jo lahko začnete zalivati manj pogosto, vendar zagotavljajte dovolj vlage, da bo koreninski sistem rastel globoko in močno.

Napotki za zalivanje trate poleti

Prav tako bodite pozorni na plevel in ga odstranjujte redno, saj lahko zavira rast trave. Ko trava doseže višino približno 8 cm, jo lahko po potrebi kosite. Vendar bodite previdni, da ne kosite prenizko, saj to lahko poškoduje koreninski sistem in upočasni rast trave.

4 nasveti za učinkovito košnjo zelenice

Pomembno je tudi, da zagotovite dovolj hranil za rast trave. Občasno lahko uporabite gnojila za travo, ki vsebujejo potrebne hranilne snovi, vendar se držite navodil proizvajalca in ne uporabljajte preveč gnojil.

Zasaditev trave na vašem vrtu je lahko enostavna, če upoštevate pravilno pripravo tal in tehniko sajenja. Izberite kakovostno seme trave, ki je primerno za vaše podnebje in okolje, ter pazite na redno vzdrževanje, vključno z zalivanjem, odstranjevanjem plevela in kosilom. S pravilno nego bo vaša trava zrasla močna in zdrava, kar bo zagotovilo lepo in zeleno trato na vašem vrtu.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNajcenejše in najdražje talne obloge?
Naslednji članekTKK sistem 3MONT

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.