Napotki za zalivanje trate poleti

dog, garden, terrier
Photo by sevenpixx on Pixabay

Visoke dnevne temperature in žgoče sonce poškodujeta zelenico. Da bi ostala zelena in lažje prebrodila sušno obdobje, moramo travo oustrezno zalivati.

Okrasna trata je izjemno občutljiva in na poletno vročino nikakor ni pripravljena. Prenizka košnja in preredko zalivanje povzročita, da je koreninski sistem plitek, trava pa tako še bolj občutljiva na vremenske vplive.

Pogosto in manj ali poredko in obilno?

Obstaja sicer več različnih teorij in mnenj, ali je bolje zalivati pogosto in po malo ali redkeje in obilno. Mi zagovarjamo  slednji način – raje redkeje in tedaj obilno. S pogostim in ne tako zelo obilnim zalivanjem povzročimo, da voda ne prodre globoko v tla in trava razvija plitek korninski sistem. Če zalivamo redkeje in tedaj zares obilno, pa bodo korenine počasi začele siliti v globino, kjer bo prst še vedno vlažna, s tem pa bodo rastlinice manj občutljive na vremenske vplive.

Koliko je dovolj?

Trato naj bi zalivali 2-krat tedensko, tedaj pa naj bi zagotovili kar 8-12 litrov vode na m². Pri tem  upoštevamo, da v sušnem obdobju zagotovimo več vode.

Lahko zalivate tudi 1-krat tedensko, a tedaj zalivajte še obilneje – 20-25 l vode na m², da voda priodre pibližno 10-15 cm globoko. V primeru slabo propustnih tal, ki zadržujejo vodo (ilovnata tla) in v senčnih legah le lahko količina vode tudi do pol manjša.

Če zalivamo domačo trato s cevjo, ki ima običajno pretok 12-15 litrov na minuto, to pomeni, da bi morali zalivati približno minuto vsak kvadratni meter. Veliko vode, boste rekli. A vedeti je treba, da je to tista količina, ki jo trava pač potrebuje za uspešno ohranitev v sušnem obdobju.

Avtomatski namakalni sistem je sicer običajno najbolj elegantna rešitev, tudi zalivanje s cevjo pa je lahko zabavno – le v družnii si porazdelite delo, da bo čas hitreje minil.

Kdaj je najbolje zaliti travo

Najbolje je, če trato zalivamo poleti zgodaj zjutraj, saj so jutra najhladnejši del dneva. Voda bo počasneje izhlapevala, vremenski šok je manjši. Manjša je tudi možnost, da sonce zaradi kapljic na površini travnih biljk te zažge. Primeren čas za zalivanje je tudi pozno zvečer.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZakaj hoditi bosi?
Naslednji članekKdaj zamenjati pisarniški stol?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.