TKK sistem 3MONT

Majhna otroka stojita na okenski polici
Foto: on TKK Group

Za zagotavljanje trajne tesnosti stika okno, zunanja vrata/stavba z minimalnimi toplotnimi izgubami, ustrezni zvočni zaščiti in ostalimi funkcionalnimi lastnostmi

V veljavi je Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (Uradni list RS, št. 70/22 z dne 20. 5. 2022), ki predpisuje popolno zatesnitev stavbe. Pravilnik se uporablja za projektiranje in gradnjo novih stavb ter prenovo obstoječih stavb. Velja torej tudi  za vse rege, preboje in zaključne rege med okni, vrati in stenami. Z njim naj bi dodatno zmanjšali potrebo po energiji in poškodbe na zgradbah. Tesnost reg še vedno predstavlja šibko točko v gradbeni fiziki in je vzrok za neželene in težko kontrolirane izgube toplote ter poškodbe zaradi vlage. Klasična vgradnja in tesnjenje samo s poliuretansko peno vsekakor ne zadoščata več, saj na stikih obstaja možnost nastanka toplotnih mostov. Po ocenah strokovnjakov bi lahko izguba skozi slabo zatesnjene spoje med SP in zidno konstrukcijo znašala celo do 20% potrebne energije za ogrevanje ali hlajenje notranjih prostorov.

V sklopu kompetenčnega centra za trajnostno in inovativno gradbeništvo TIGR v letih od 2010 do 2013  je bilo podjetje TKK, zaradi prepoznavnosti po svojih kakovostnih izdelkih, pozvano k razvoju SISTEMA za vgradnjo stavbnega pohištva, ki bi sledilo zahtevam pravilnika PURES, oziroma jih celo preseglo.

Tesnilo
Foto: on TKK Group

Tako je podjetje TKK že pred desetimi leti predstavilo popolnoma certificiran sistem štirih možnih kombinacij tesnjenja pod zaščitenim imenom 3MONT. Že isto leto pa je bila izvedena prva uporaba sistema pod nadzorom TKK strokovnjakov na referenčnem objektu OŠ Cerklje na Gorenjskem.

Sistem 3MONT sledi po principu »znotraj bolj tesno kot zunaj« tako RAL smernicam kakor tudi smernicam, postavljenih s strani zahtev slovenskega EKOSKLAD-a in gradbenih inštitutov ZAG ter ZRMK.

Sistem je sestavljen iz elastičnih trakov 3MONT TAPE različnih širin, tesnilnih mas 3MONT KIT,  razvitih posebej za namen vgradnje, in specialne elastične pene 3MONT PU FLEX, ki ob pravilni uporabi nudi 10-krat boljšo zrakotesnost spoja od klasične poliuretanske pene. Z letom 2020 pa se je v sistem uvedlo nove, po eni strani popolnoma samolepljive trakove 3MONT TOTAL TAPE trakove, ki olajšajo delo pri vgradnji SP v nizko-energetske in pasivne zgradbe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.