4 nasveti za učinkovito košnjo zelenice

Pomlad je sinonim za prebujanje narave, med drugim tudi zelenice, ki je lahko, ob pravilni skrbi zanjo, v ponos tako vam kot celotni soseski. Preverite, kako pravilno kositi zelenico, da bo ta gosta in zdrava.

1. Kosite zelenico vsaj enkrat tedensko

Za najbolj optimalno rast zelenice bi naj bilo najbolj priporočljivo tedensko košenje. Morda se vam zdi to (pre)pogosto, a redna košnja bo trato zavarovala pred boleznimi in plevelom ter spodbudila njeno bujno rast.

2. Nastavite pravilno višino kosilnice

Pravilna košnja ne bo nič manj pogosta, če kosilnico nastavite nižje, da bi ta ostala čim dlje “pokošena”. Prav nasprotno, s tem lahko travo preveč porežete in zavrete njeno rast. Praviloma naj bi vsakokrat odrezali le vrhnjo tretjino, preveč porezana trava namreč začne poganjati nove poganjke, hkrati pa oslabi njen koreninski sistem. Najlažje ugotovite, da travo kosite prenizko tako, da ste pozorni na morebitno rumenenje trave ali pa če se pojavijo zaplate zemlje.

Da boste kosilnico lažje nastavili pravilno, si pomagajte z naslednjimi »merami« (uporabite prste, meter pa pustite za druga opravila).

Trata
Trata ne sme biti previsoka, a niti ne prenizka
  • Nekje za cel prst višine oziroma tam do 4 cm travo kosite na začetku spomladi, ko travo pripravite na novo sezono, ob poletni suši ter za zadnje jesenske košnje.
  • Ko se spomladi dvignejo temperature in ko trava zgodaj jeseni ponovno prične s hitro rastjo, zmanjšajte košnjo na polovico prsta, nekje do 2 cm,

3. Rezila kosilnice nabrusite vsaj dvakrat letno

Če travo kosite s topimi rezili, bodo le-ta razcefrala vrh bilke namesto odrezala, kar za trato pomeni večjo dovzetnost za različne bolezni. Rezila kosilnice naj bi nabrusili vsaj dvakrat letno.

4. Pokošeno travo pustite na zelenici ali pa jo odvrzite na kompost/v zabojnik za biološke odpadke

Ostanke pokošene trave lahko pustite kar na zelenici, s čemer se boste izognili dodatnemu gnojenju. Če pa vas ostanki košnje na vaši zelenici motijo oziroma če kosite s kosilnico s stransko vrečo, pa ostanke odvrzite na kompostnik oziroma v zabojnik za biološke odpadke.

Prejšnji članekKarta “Potresna nevarnost Slovenije – projektni pospešek tal” postala del zakonodaje
Naslednji članekOskrba s pitno vodo
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.