Kako pogosto kositi travo

V zadnjih dneh je izmenjevanje sonca in dežja ob razmeroma visokih temperaturah naredilo svoje in vrtičkarji ste verjetno opazili, da je trava z rastjo skorajda podivjala. Za vzdrževanje lepe zelenice je redna košnja nujna. Kako pogosto pa jo je treba kositi?

Košnja trave je nujna za vzdrževanje trate na primerni višini in hkrati spodbujanje rasti. Brez redne košnje lahko pozabite na lepo zeleno in zdravo gosto trato.

Travo kosimo od pomladi do pozne jeseni, v obdobju njene rasti. V toplih in vlažnih dneh jo kosimo pogosteje, v času poletne suše pa redkeje.

Kako visoka naj bo trava ob košnji?

Prvo košnjo opravimo, ko trava preraste višino, na kateri jo želimo vzdrževati. Pri tem je treba paziti, da ne čakamo predolgo. Pravilo, ki se ga je treba pri košnji držati, je, da trato vedno kosimo tedaj, ko ob košnji ne porežemo več kot tretjino listne mase. Če režemo travo, ko je to mejo že presegla, bo rabila veliko energije, da se bo po vsaki košnji znova poskušala okrepiti, kar jo bo izčrpavalo in sčasoma ne bo več tako lepa, kot bi želeli.

Idealna višina

Višina košnje  je na bolj obremenjenih zelenicah (za igro, nogomet ipd.) priporočljiva okoli 1-2,5 cm, medtem ko je okoli debel dreves bolje pustiti rasti travo nekoliko više. Tam lahko v višino medi od 5 pa vse do 10 cm.

Pogostost košnje

Kako pogosto kosimo, je odvisno od tega, kako visoko travo želimo imeti. Krajšo je seveda treba kositi pogosteje.

>> Preberite več: Vzdrževanje kosilnice

Za vzdrževanje trate na višini do 2 cm, boste morali kosilnico zagnati do 2-krat tedensko, medtem ko bo 1-krat tedensko dovolj za vzdrževanje višine trave na 3-5 cm. Za višino trave okoli 10 cm bo zadostovala košnja 1-krat mesečno. Razen v primeru pogostega izmenjavanja sončnih ter toplih deževnih dni. Tedaj bo rast hitrejša in potreba po košnji večja.

Poleti pustite travo lahko pustite rasti nekoliko više. Razlog: travni listi zadržijo nekaj več vlage in ščitijo koreninski sistem pred vplivi možnega sonca. Če vseeno želite kratko travo, boste morali košnje lotiti malo pogosteje: za do 2 cm vsak drugi ali največ tretji dan, 1-krat tedensko bo zadostovalo za okoli 5 cm.

Čas košnje

Trave nikoli ne kosimo, ko je mokra. Košnja se zato tudi odsvetuje zjutraj, ko je na njej še rosa. Najbolje je košnjo opraviti preko dneva ali zvečer.

>> Preberite več: Kam s pokošeno travo?

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekMichelin razvija pnevmatike iz reciklirane plastike
Naslednji članekZveza Sonček – za enake možnosti vseh
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.