Michelin razvija pnevmatike iz reciklirane plastike

Michelin pnevmatike bodo kmalu iz reciklirane plastike
Michelin pnevmatike bodo kmalu iz reciklirane plastike

Industrija pnevmatik je ena izmed najbolj težavnih panog, kar se tiče vpliva na okolje. Da bi pristopili k bolj ekološko odgovornemu pristopu v svoji dejavnosti so pri Michelinu začeli razvijati možnosti za novo generacijo pnevmatik. Skupaj s podjetjem Carbios želi ustvarjati pnevmatike na osnovi polietilen tereftalata oziroma iz reciklirane plastike, predvsem plastenk.

Michelin in Carbios bosta reciklirala plastiko za nove pnevmatike

Francoski gigant v svetu pnevmatik je pred dnevi sporočil, da je vstopil v sodelovanje s podjetjem Carbios. Novoustanovljeno podjetje iz Auvergna je specializirano za biološko kemijo. Javnosti so razkrili, da so uspešno testirali tehnologijo recikliranja plastike na tak način, da bo ta kasneje uporabna za izdelavo pnevmatik. Sama tehnologija in proces slonita na encimih, ki razgradijo polietilen tereftalat oziroma PET. S spreminjanjem kemične sestave je Michelinu in Carbiosu uspelo iz uporabljenih plastenk ustvariti zelo odporen in obstojen poliester. Obstoječe fizične in termične lastnosti so zelo primerne za uporabo materiala v pnevmatikah.

Prav PET pa je tudi temelj industrije plastičnih izdelkov, ki je skupaj z gumarsko industrijo trn v peti izboljšanju okolja. Zato si je Michelin zadal cilj, da bo do leta 2030 v svojih pnevmatikah uporabil že štirideset odstotkov obnovljivih in recikliranih virov. Prav tako se je obvezal, da bo do leta 2050 ta odstotek zrasel na točnih 100 odstotkov. To je dober začetek za industrijo, ki ima, kot rečeno, velik vpliv na onesnaževanje okolja.

Pnevmatike iz reciklirane plastike
Pnevmatike iz reciklirane plastike

Korak v pravo smer, če bo zares uspešen

Veliko o vplivu pnevmatik na okolje pove že dejstvo, da na leto samo v ZDA zavržejo okoli 285 milijonov gum. To je le en del 25 milijonov ton pnevmatik, ki jih zavržemo po celem svetu v času enega leta. Same pnevmatike imajo dokaj majhno možnost recikliranja, saj jih dandanes uporabljajo kot del asfalta in betona v določenih gradnjah. Težava se pojavi pri skoraj ničelnem razgrajevanju gum in količini gum v svetu. Korak podjetja Michelin v povezavi z Carbios je korak v pravo smer, upamo da je obenem še pravočasen. Ko oziroma če jim uspe, pa bo ta korak ekvivalenten naslednjim varčevanjem ali ukrepom:

  • 33 milijonov sodov olja bo na leto privarčevanih
  • 65 milijard kilometrov, ki bi jih opravil terenec v enem letu
  • Enomesečna poraba energije v celi Franciji

Triki za ponovno uporabo pnevmatik

Tudi sami lahko pnevmatike ponovno uporabimo in iz njih ustvarimo kar nekaj zanimivih stvari. Med njimi vrtno garnituro, gugalnico, vodnjak ali lonec za rože. Več idej lahko najdete v spodnjem posnetku.

VIRmichelin.com
Prejšnji članekKako bi izgledal Bežigrajski stadion če…
Naslednji članekKako pogosto kositi travo
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.