Zveza Sonček – za enake možnosti vseh

Otroci in odrasli sedijo za mizo

Zveza Sonček se zavzema za enake možnosti vseh prebivalcev Slovenije, ne glede na njihove telesne in intelektualne sposobnosti, za življenje po svoji predstavi in v sožitju z drugimi. Prizadeva si ustvariti takšno kulturno okolje, ki bo drugačnost v telesnih in intelektualnih sposobnostih sprejemalo brez vrednostnih predznakov. Želi si, da bi invalidnost na kvaliteto življenja ljudi z invalidnostjo vplivala v čim manjši meri. To skuša doseči z vrsto aktivnosti, ki jih izvaja vse od svoje ustavitve v letu 1983. Takrat so jo ustanovila tri društva za cerebralno paralizo. Danes se v Zvezo Sonček združuje petnajst regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Športno društvo za cerebralno paralizo in Sončkov klub. V društva se združuje več kot 4.000 oseb s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, njihovih svojcev ter strokovnih sodelavcev.

Stojalo z letaki o zavodu Sonček stoji na hodniku

Današnje delovanje Zveze Sonček v prvi vrsti zajema širok spekter programov in storitev namenjenih ljudem z invalidnostmi. Največja sta Osebna asistenca in Varstveno delovni center Sonček. V okviru osebne asistence osebni asistenti pomagajo uporabnikom pri vsakodnevnih opravil. S svojo pomočjo jim skušajo omogočiti »čim bolj normalno« življenje v domačem okolju. Dejavnost Varstveno delovnega centra Sonček pa je namenjena odraslim osebam, ki se zaradi svoje invalidnosti ne morejo zaposliti na odprtem trgu delovne sile in niti v podjetjih za zaposlovanje invalidov. V centrih Sonček pa kljub svoji invalidnosti uspešno sodelujejo pri izdelovanju različnih izdelkov za trg. Tistim, ki samostojno ne zmorejo živeti niti z osebno asistenco so namenjene stanovanjske skupine in prilagojena stanovanja. Z institucionalnim varstvom Zveza Sonček zasleduje cilje, da stanovalci živijo čim bolj polnovredno življenje v običajnem socialnem in bivalnem okolju ter imajo aktivno vlogo pri sooblikovanju programa. Z izvajanjem Obnovitvene rehabilitacije, zdravstveno – terapevtskih kolonij, športnih in rekreativnih aktivnosti skrbijo za vzdrževanje telesnih sposobnosti potrebnih za opravljanje življenjskih aktivnosti. S počitniškimi programi pa skrbijo tudi za pridobivanje socialnih in življenjskih veščin.

Omeniti pa velja tudi svetovalno dejavnost podpore družini in informativno dejavnost.

ZTK za družine 2019

zveza@soncek.org | zveza@soncek.org | Spletna stran

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. je neprofitna, nevladna in nepolitična - nacionalna invalidska organizacija ter deluje po načelih socialnega podjetništva.

Prejšnji članekKako pogosto kositi travo
Naslednji članekNor kitajski dosežek: Avtocestno obračališče

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. je neprofitna, nevladna in nepolitična - nacionalna invalidska organizacija ter deluje po načelih socialnega podjetništva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.