Menjava tesnil pri oknih

Tesnila, ki zagotavljajo, da pri oknih ni velikih toplotnih izgub, sčasoma dotrajajo in ne opravljajo več svoje funkcije. Pri sedenju ob oknih začutimo pihljanje in ko se to zgodi, je zares skrajni čas, da se lotimo sanacije oken.

Toplotne izgube so običajno največje pri oknih prav na stiku med okenskim okvirjem in krilom, kjer naj bi tesnilo zagotavljalo, da so izgube čim manjše. V kolikor še ne želite menjati starih oken, poskusite sanirati stara okna. Najprej preverite, ali se vam jih sploh splača sanirati?

Okna so dotrajana in potrebna je sanacija, ko:

– je les pri lesenih oknih slabo vzdrževan, dotrajan – se lušči, poka, gnije;
– se pojavljajo težave z mehanizmom za odpiranje in zapiranje;
– se na robu okvirjev nabira vlaga in nastaja plesen;
– zasteklitev ustvarja velike toplotne izgube in zato sanacija ni smiselna.

Dotrajane lesene okvirje lahko poskusite pobrusiti in prelakirati, če les ni že preveč načet. Naslednji korak je menjava tesnil.

Kako veste, ali okno dobro tesni?

Med okenski okvir in okensko krilo položite list papirja. Okno zaprite in poskusite izvleči papir. Ste ga izvlekli z lahkoto? Potem so tesnila dotrajana in potrebna menjave.

Menjava tesnil predstavlja energetsko učinkovito rešitev. Z dobrimi tesnili lahko privarčujete kar do 20 % toplotne energije. Seveda pa ustrezno tesnenje oken ni pomembno le z vidika prihranka pri ogrevanju pozimi, temveč tudi ščitijo pred pregrevanjem prostorov v toplem delu leta. Hkrati pomenijo protihrupno zaščito, varujejo pred vdorom prašnih delcev v bivalne prostorem vlago, prepihom.

Dve vrsti tesnil

Menjave tesnil se lahko lotite sami. V grobem obstajata dve vrsti: samolepilna tesnila in tesnila, ki jih vstavimo v novo urezan utor.

Samolepilna je načeloma bolj preprosto namestiti, vendar je njihova življenjska doba nekoliko krajša. Lepilo zaradi vlage, čistil, vpliva temperaturnih nihanj in vremenskih vplivov sčasoma popustijo in tesnila je treba znova zamenjati. Poleg tega je oteženo tudi redno vzdrževanje (čiščenje, barvanje …). Najpogosteje se zato priporoča uporaba silikonskih tesnil, ki se nameščajo brez lepil v narezan utor. Ob vzdrževalnih delih na oknu jih preprosto iztaknemo, opravimo delo in jih nato vstavimo v že urezan vtor. Njihova življenjska doba je dolga, tudi desetletje, zato to predstavlja učinkovito in ugodno rešitev.

PREBERITE VEČ:

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekOčistite obutev tako, da je pri tem ne poškodujete
Naslednji članekAli puščate vrata pomivalnega stroja odprta?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.