Očistite obutev tako, da je pri tem ne poškodujete

Tako kot oblačila, je tudi obutev lahko izdelana iz različnih materialov. Ravno zaradi tega ni primerno, da vso čistimo na enak način. Za nekatere kose je primernejše ali edino možno ročno čiščenje, druge lahko pazljivo operemo v pralnem stroju. Katere in kako pa pišemo ?.

Ročno čiščenje

Določena vrsta obutve nikakor ne sodi v pralni stroj, če jo želite tudi v prihodnje uporabljati. Takšno obutev morate očistiti ročno, mednje pa sodijo:

 • obutev iz pravega ali umetnega usnja,
 • čevlji z visoko peto,
 • obutev z okrasnimi perlicami, bleščicami in podobno,
 • priporočljivo je tudi ročno pranje platnene obutve, to pa lahko vseeno pazljivo operemo v pralnem stroju, če madeži niso preveč trdovratni (navodila so zapisana spodaj).

Ročno čiščenje obutve iz pravega in umetnega usnja

Pri čiščenju obutve iz pravega ali umetnega usnja morate biti posebej pazljivi in jih poleg nujnega čiščenja tudi negovati.

 • Najprej z mehko ščetko odstranite vidno umazanijo.
 • Če je ta še opazna, za odstranjevanje uporabite najprej suho krpo in po potrebi še vlažno.
 • Površino dobro posušite in obutev natrite s sredstvom za nego usnjene obutve.
 • Na enak način očistite tudi čevlje iz umetnega usnja.

Ročno čiščenje platnene obutve

V kolikor se odločite, da boste svojo platneno obutev oprali ročno, se tega lotite takole:

 • Tudi tu, umazano obutev najprej temeljito očistite s ščetko, nato ga očistite s krpo, namočeno v vodo z dodatkom detergenta za pranje perila.
 • Pri trdovratnih madežih uporabite sredstvo za njihovo odstranjevanje. Pred uporabo na manjšem delu preverite, kako vpliva na barvo ali teksturo obutve.

Velja opozoriti, da mest, kjer je obutev lepljena, ne močite preveč.

Čiščenje obutve v pralnem stroju

V pralnem stroju lahko operete superge iz umetnih materialov, copate ali platneno obutev (kot smo zapisali zgoraj). Morate pa biti pri pranju obutve pazljivi in slediti določenim navodilom, sicer se lahko ta hitro uniči.

 • Preden čevlje položite v pralni stroj, odstranite vezalke in vložke in jih položite v vrečko za pranje občutljivega perila, to pa skupaj s čevlji v stroj.
 • Večjo umazanijo pred pranjem odstranite s ščetko.
 • V pralni stroj je priporočljivo istočasno oprati tudi nekaj starih krp ali brisač (4–6, odvisno od števila parov čevljev, ki jih peremo). Tako lahko najučinkoviteje preprečite udarce ob boben in vrata stroja.
 • Dodajte malo detergenta in vključite program za pranje občutljivega perila.
 • Temperatura vode ne sme presegati 30 stopinj Celzija (pri nobenem od zgoraj navedenih materialov).

Za pranje obutve nikoli ne dodajajte mehčalca, saj ta lahko  poškoduje material. Po pranju pa obutev temeljito posušite na svežem zraku, izogibajte se radiatorjem ali drugim izvorom toplote, ki lahko obutvi škodijo. Prav zaradi visoke temperature čevljev nikakor ne sušite v sušilnem stroju!

Posušeno obutev lahko pa jo tudi impregnirate (s tankim slojem smole vlakno postane vodoodporno) in s tem še dodatno podaljšate njeno življenjsko dobo. To velja tudi za ročno čiščenje.

Čiščenje belih čevljev

Beli čevlji, ki so v zadnjih letih nadvse priljubljeni, lahko predstavljajo za čiščenje velik izziv. Kako se lotiti tega?

Beli usnjeni čevlji

Beli usnjeni čevlji nam ne bi smeli povzročati preveč težav, saj ti ne vpijajo vode. Zato jih, če so mokri (denimo zaradi slabega vremena) le obrišite s krpo, ali pa tej dodajte kapljico mila iz odstranite trdovratnejše madeže. Nato jih natrite s  primernim sredstvom za nego usnjene obutve.

Bela obutev iz platna

Beli platneni čevlji nam lahko predstavljajo že večji izziv. Ena od opcij je, da jih po zgornjih navodilih operemo v pralnem stroju. Tu velja opozoriti, da bodite tako kot pri pranju oblačil, tudi tu pozorni na barve, ki jih perete istočasno.

Lahko pa se čiščenja lotite tudi bolj trajnostno in zmešate veliko žlico sode bikarbone z dvema žlicama belega kisa in skodelico tople vode. Krpo namočite v to mešanico in očistite umazanijo. Ko so čevlji čisti, pustite, da se posušijo in po potrebi obrišete ostanke sode bikarbone.

Prejšnji članekOpravite servis kurilnih naprav že pred kurilno sezono
Naslednji članekMenjava tesnil pri oknih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.