Notranje in zunanje okenske police

Okenske police delimo na zunanje in notranje. Čeprav jih velikokrat niti ne opazimo, ti elementi opravljajo dve pomembni funkciji: po eni strani so pomemben del fasade in ščitijo zid,  po drugi pa opravljajo estetsko funkcijo.

Kot smo omenili, okenske police v grobem ločimo na zunanje in notranje. Notranje okenske police v osnovi ščitijo zid pod oknom, so pomemben estetski zaključek in, če so dovolj široke, jih lahko uporabljamo kot odlagalno površino. Zunanje okenske police ščitijo fasado pred zunanjimi vremenskimi vplivi in preprečujejo, da bi umazanija pristala na fasadi in tako kazila podobo stavbe.

Police so lahko izdelane iz različnih materialov. Najbolje je, da se za izbiro materiala odločite, ko se odločite za nakup okna, barvo pa takšno, da bo skladna z izgledom hiše (zunanja polička9 in opremo stanovanja (notranja polička).

Notranje police

Notranje police so lahko izdelane iz naslednjih materialov:

  • PVC-ja,
  • laminata,
  • lesa,
  • marmorja,
  • granita,
  • umetnega kamna.

Cene

Cene se razlikujejo glede na material in dimenzijo. Cenovno najugodnejše so PVC (ok 13 EUR/tekoči meter), laminatne med 15 in 25 EUR m, marmorne do okoli 30 EUR/m, granitne približno med 15 in 30 EUR/m. Umetni kamen velja za najdražjega, in sicer boste v povprečju za tekoči meter odšteli okoli 20-50 EUR.

Lastnosti glede na material

PVC police so preproste za vzdrževanje in odporne na različne vplive (temperaturna nihanja, voda, umazanija, mehanski vplivi). Montaža je mogoča v suhi ali mokri izvedbi. Maksimalna dolžina je 6m, na voljo pa je v različnih širinah in barvah, izbirate lahko tudi med imitacijo kamna ali lesa.

Laminatne police so dobra izbira v hišah, kjer so zidovi širši, saj so lahko tudi 50 cm široke in do okoli 5m dolge. So odporne na vodo, preproste za vzdrževanje, na voljo so v več barvah, imitaciji marmorja, kamna.  Montaža je mogoča v mokri ali suhi izvedbi.

Lesene police dajejo pridih domačnosti. So načeloma preproste za vzdrževanje. Na voljo so različnih barv in debelin, z bolj zaobljenim ali ostrejšim robom. V kolikor so vgrajena lesena okna, je mogoče popolno barvno ujemanje.

Marmorne police so nekoliko bolj občutljive na vlago. Gre za naravni material in ob polaganju mokrih stvari na tako polico, ostane nekaj časa viden madež. Marmorne police sicer ustvarjajo eleganten videz in so vse bolj pogosta izbira. Dolžina police je deloma pogojena z debelino in od tipa police. Mogoča je vgradnja v suhi ali mokri izvedbi.

Granit je v primerjavi z marmorjem nekoliko bolj trd in bolj odporen tako na vremenske kot mehanske vplive. Glede montaže in debeline ter dolžine, je enako kot pri marmorju.

Umetni kamen je  preprost za čiščenje. Ker gre za umeten material, je odpornost tega materiala v primerjavi s kamnom (granit, marmor) ali lesom boljša tako na mehanske udarce kot tudi vlago in druge vremenske vplive. Površina je gladka, sijajna, v različnih barvah in različnih vzorcev. Debelina je običajno 2 ali 3 cm, v dolžino pa merijo do okoli 3m.

Zunanje okenske police

Zunanje police morajo biti dobro odporne na vremenske vplive: na sonce, UV žarke, temperaturna nihanja, vodo. Za izdelavo zunanjih okenskih polic se uporabljajo aluminij, PVC, granit in umetni kamen. Marmor manj pogosto zaradi občutljivosti na vlago.

Cene

Cene zunanjih polic se gibljejo v takem razponu kot notranje.  Za aluminijaste boste odšteli med 10 in 35 EUR na tekoči meter, granitne med 15-40 EUR/m in okenske police iz umetnega (tehnološkega) kamna med 20 in 50 EUR/m.

Lastnosti glede na material

Aluminij je trpežen material, ki je odporen na vplive iz okolja. Je preprost za vzdrževanje in čiščenje in ima dolgo življenjsko dobo. Na voljo je v različnih barvah in dimenzijah. V dolžini meri do okoli 6 m in med 5-36 cm v širino. Najpogostejša je montaža v suhi izvedbi. Aluminijaste police so zaradi preprostega vzdrževanja zelo pogosta izbira.

Kar se lastnosti kamnitih polic tiče, je vse enako kot pri notranjih. Lesa se za zunanje police ne uporablja.

 

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekUčinkovito čiščenje odpadnih voda tudi za slabo obiskane vikende in objekte brez električnega priključka
Naslednji članekKako izdelati pesjak
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.