Izberite najprimernejšo talno oblogo

Naj bo stanovanje še tako moderno opremljeno, tla bodo tista, ki bodo zaokrožila celoto. A vendar je to eden obsežnejših projektov, ki se jih lahko lotite pri obnovi in lahko predstavlja kar velik finančni zalogaj. Kakšna tla izbrati?

Univerzalnih talnih oblog ni. Vsaka različica ima svoje pozitivne in negativne lastnosti in če se bo laminat zdel odlična izbira za dnevno sobo, z njim ne boste ravno najbolj navdušeni v kopalnici. Prav zato je vredno raziskati trg in proučiti različne vrste talnih oblog, se pozanimati o ceni in prednostih. Le tako boste lahko resnično zadovoljni z rezultatom.

  1. Lesene talne obloge

Lesene talne obloge so izjemno priljubljene, saj dajejo domu dovršen in šik videz. Na grobo jih delimo na masivne in večslojne. Med masivne spada klasični parket narejen iz manjših ali večjih deščic, lamelni, kant in tehno parket ter angleška vez. Med večslojne obloge štejemo ladijski pod, kmečke deske, deščični in (delno) intarzijski parket. Pri večslojnih je pomembno, da je plemeniti les debel vsaj 4 do 6 mm. To pomeni daljšo življenjsko dobo in omogoča večkratno obnovo.

Za obdelavo masivnega parketa se običajno uporabljajo hrast, bukev, javor, jesen, oreh ali celo macesen. Lahko izberete tudi bolj eksotično različico, kot sta na primer brazilska češnja (jatoba) in brazilski javor (marfim). Vendar eksotika zahteva tudi globlji žep.

tlaPrednosti lesenih talnih oblog sta prav gotovo sofisticiran izgled ter njegova obstojnost. Mogoče ga je večkrat brez težav obnoviti, povečal pa bo tudi prodajno vrednost vašega doma. Les je enostaven za nego – redno pometanje in pomivanje z ustreznimi čistili bosta zadostovala. Slabost lesenih talnih oblog pa sta prav gotovo njegova občutljivost (ob neprimerni rabi se lahko opraska, nastanejo utori) ter cena, ki še zdaleč ne bo prepričala vsakogar. V kolikor boste izbrali površinsko neobdelanega, bo cena nekoliko nižja (v povprečju okoli 30-40 evrov na kvadaratni meter, eksotični bo seveda dražji). Računati morate, da vas bo nato obdelava stala nekaj dodatnega denarja in dela. Nakupu pa seveda dodajte še strošek montaže. Ker se v vlagi lahko napihne, ni primeren za kopalnice ali pralnice. Najprimernejši prostori za uporabo masivnih talnih oblog so dnevna soba, jedilnica, hodniki in spalnice. Uporabite ga lahko tudi v kuhinji, a je to priporočljivo le pri namestitvi parketa visoke kakovosti. V nasprotnem primeru se bodo namreč dokaj hitro pojavile praske in luknje.

> PREBERITE VEČ: Oljen ali lakiran parket?
> PREBERITE VEČ: Zaščita in obnova lesenih talnih oblog
> PREBERITE VEČ: Vse o lesenih talnih oblogah

  1. Bambusova tla

Bambusove talne obloge so na prvi pogled na las podobne tistim iz masivnega lesa. Ker bambus raste izjemno hitro, iz ozračja absorbira več ogljika in uspeva v različnih klimah, predstavlja okolju prijaznejšo alternativo drugim lesenim talnim oblogam kot lesene talne obloge. Tako kot pri lesenih talnih oblogah, tudi pri bambusovih lahko izbirate med masivnimi in večslojnimi, na voljo pa so tudi različni vzorci, odvisni od tega, kako je bambus rezan.

Bambusove talne obloge veljajo za trdne, trajne in enostavne za namestitev, vendar je kvaliteta odvisna od prodajalca in seveda, cene. Ceneše kot so, prej se bodo poškodovale in odrgnile, tako kot lesene obloge. Sicer pa je največja šibkost bambusovih oblog ta, da so večinoma iz Azije, zaradi česar je njihov ogljični odtis večji. Poleg tega se mnogi pridelovalci bambusa poslužujejo uporabe pesticidov in gnojil, ki so okolju škodljivi, nekateri proizvajalci pa pri izdelavi uporabljajo škodljiva lepila, ki vsebujejo formaldehide.

Bambusova tla so po uporabi enakovredna lesenim, torej najprimernejša za dnevno sobo, spalnice, hodnike. Izogibajte se jim v kopalnici, vlažnih prostorih in pa tudi kuhinji, saj niso dovolj odporna na udarce (če vam na tla pade kozarec, krožnik, konzerva …). Cenovno se gibajo okoli podobnih številk kot lesene oblge, a je montaža običajno nekoliko dražja.

  1. Keramične ploščice

Keramične ploščice so narejene iz mešanice gline in skrilavca, ki je nato toplotno obdelana. So trdne, kupiti jih je mogoče v najrazličnejših barvah, oblikah in vzorcih, a bodite pozorni, saj niso vse ploščice primerne za talno rabo.

Obstajajo različne vrste ploščic: glazirane keramične, ki imajo stekleni lesk in so izjemno enostavne za vzdrževanje, porcelanaste, ki so izjemno trdne in trpežne, odporne na madeže in se odlično obnesejo tudi zunaj, kamnite ploščice, ki so neglazirane, po strukturi nekoliko bolj grobe, manj drseče, a dostopne v manj barvnih odtenkih, ter terracota ploščice, ki jih je mogoče kupiti v zemeljskih odtenkih, so neglazirane, manj trajne in potrebujejo veliko vzdrževanja, da se na njih ne tvorijo madeži.

Prednosti ploščic so, da lahko izbirate med mnogimi barvami, oblikami in vzorci, ki lahko dajejo celo naravnega kamna ali lesa. Najbolj trpežne, odporne na praske, razpoke in vlago so porcelanaste, enostavno jih je tudi čistiti. Za vzdrževanje so enostavne tudi porcelanaste, medtem ko so ostale in neglazirane bolj zahtevne. Slaba stran ploščic je, da so hladne in so koraki na njih bolj slišni. Glazirane so lahko drseče, če niso premazane s slojem proti drsenju. Ploščice se bodo najbolje obnesle v kuhinji, predsobi, kopalnicah in pralnici ter zaprti verandi ali zimskem vrtu. Cena je odvisna od vrste ploščic – od 3 pa do 150 ali več evrov na kvadratni meter.

  1. Laminat

Laminatne talne obloge so narejene podobno kot večslojne lesene obloge, tvori jih tanek furnir med plastmi vezanega lesa ali stisnjenih vlaken, vendar pa zgornje plasti ne predstavlja les, temveč fotografija pod prosojnim plastičnim premazom. Prav zaradi slednje lastnosti je laminat izjemno priljubljen, saj je lahko na videz povsem podoben pravim lesenim oblogam, kamnu, ploščicam ali kateremu koli drugemu materialu. Je tudi izjemno enostaven za polaganje, položimo ga lahko brez zabijanja in lepljenja na obstoječa tla, kot plavajoči pod, je zelo trpežen, trden, odporen na udarce in ne potrebuje veliko vzdrževanja. Negativna lastnost laminata je, da drsi, če je zmočen, če voda steče med posamene deske pa lahko napihne podlago. Za razliko od lesenih oblog laminata ni mogoče brusiti in obnavljati, ko se obrabi, ga je potrebno zamenjati.

Laminat je primeren za uporabo v kuhinji, preddverju, igralnici, dnevni sobi in spalnicah, mnogi ga polagajo tudi v kleteh, če se v njih le ne zadržuje vlaga. Laminata ne uporabljajte v kopalnici ali pralnici. Kar se cene tiče, je laminat izjemno ugodna opcija, z malo spretnosti pa ga boste lahko tudi položili sami.

  1. Vinil

Vinil je prožna vrsta talne obloge iz PVC palstike in filca, ki pod stopali deluje nekoliko bolj mehko kot ploščice ali parket. Oblazinjeni vinil tvori tudi tanka plast pene, zaradi česar je prijetnejši za hojo.

Prednosti vinila so, da je trden material, odporen na vlago in redno rabo, je udoben in toplejši na dotik, ugoden in trpežen, saj z lahkoto zdrži tudi 20 let. Izbirati je mogoče med številnimi barvami in vzorci, na videz pa je lahko podoben tudi naravnim materialom. Je dokaj enostaven za namestitev, še posebej če se odločite za nakup samolepilnih vinilnih ploščic, enostavno ga je tudi menjati v primeru poškodb, prav tako je tudi enostaven za nego. Slabost vinila je, da se zelo razlikuje po kvaliteti. Cenejše varijante so tudi bolj skromne, kar se tiče barvne izbire, poleg tega je vinil bolj dovzeten za praske kot katera koli druga vrsta talnih oblog. Vinil tudi ni okolju prijazen, vsebuje ftalate, za katere je znano, da škodijo zdravju in razvoju otrok. Vinil je ugodna vrsta talnih oblok, ki se bo najbolje obnesel v kuhinji, kopalnici in drugih vlažnih prostorih.

  1. Linolej

Linolej je, za razliko od vinila, narejen iz naravnih materialov, vključno s prahom plute in lanenim oljem. Kupite ga lahko v polah, ploščicah ali kot laminatne plošče, ki jih instalirate kot plavajoči pod. Linolej je velikokrat prekrit z zaščitnim slojem, ki zmanjša obrabo in prepreči nastanek madežev, sicer pa ga je potrebno vsakih nekaj let premazati.

Linolej je obstojnejši od vinila, saj naj bi ob primernem vzdrževanju trajal do 40 let, je mehek na dotik, na trgu pa obstaja ogromno barvnih in stilnih opcij. Je okolju prijazen material, enostaven za montažo, vendar pa se bodo na njem hitro poznali odtisi čevljev z visokimi petami ali udarci trdnih predmetov. Sčasoma lahko porumeni, če je izpostavljen sončni svetlobi, a zaščitni sloj običajno to prepreči. Je manj odporen na vodo kot vinil, zato ga ne nameščajte v kopalnici ali pralnici, neobdelan pa potrebuje veliko nege in redno voskanje. Bolje se bo obnesel v kuhinji ali dnevni sobi ter spalnici. Je pa dražji od vinila.

  1. Pluta

Pluta tudi predstavlja prožno vrsto tal, narejena pa je iz lubja določene vrste lesa. Lubje se nabira približno vsakih 10 let, ne da bi pri tem poškodovali drevo, zaradi česar velja za trajnostni material. Lubje oberejo, skuhajo, zmeljejo, stisnejo s smolnim vezivom v ploščice in toplotno obdelajo.

Pluta je topla na dotik, tiha in mehka pod nogami. Ima naraven videz in ne drsi. Je okolju prijazna, narejena iz obnovljivih virov, in proizvedena na način brez odpadnih snovi. Je enostavna za montažo, ni pa odporna na vlago in udarce. Čeprav je običajno obdelana, jo je treba redno tesniti in premazovati z voskom ali poliuretanom, da jo zaščitimo predmadeži in poškobami zaradi vode.

Najbolje se obnese v spalnicah, kuhinji, igralnici ali drugih bivalnih prostorih, ni pa primerna za vlažne prostore, predvsem kopalnico. Za talne obloge iz plute boste odšteli v povprečju 20 – 40 evrov na kvadratni meter.

preproga v dnevnem prostoru

  1. Preproga

Preproge so  izjemno priljubljena vrsta talnih oblog. Izdelane so iz mehkih volnenih ali najlonskih vlaken, ki so všita na čvrsto podlago, to pa pričvrstimo na tla čez oblazinjeno plast, da ji podaljšamo življenjsko dobo.

Preproge so na voljo v najrazličnejših barvah, teksturah, vzorcih in materialih. Izdelane so lahko iz volne, ki je izjeno trpežen material, dokaj odporen na vlago in madeže, najlona, ki je močan, odporen, trajen in ga je mogoče reciklirati, akrila, ki je odporen proti plesnim in insektom, poliestra, sintetičnega in na vlago odpornega materiala, tar polipropilena, plastike, ki je zelo odporna na vlago, plesni in madeže in se lahko uporablja zunaj ali notri.

Preproge se razlikujejo po debelini in gostoti vlaken, od česar je odvisna tudi njihova trpežnost. So cenovno ugodne, prijetne na dotik, tople, nudijo zvočno izolacijo, ne drsijo in so enostavne za namestitev. Nekoliko težje jih je čistiti, treba jih je redno sesati in čistiti s paro, poleg tega se lahko hitro umažejo. Vsebujejo pa lahko tudi alergene (pršice, živalska dlaka, cvetni prah …). Najprimernejše so za spalnice in dnevne sobe, polipropilenska preproga se bo dobro obnesla tudi v zimskem vrtu ali na verandi.

9. Epoksi

Vse bolj priljubljen postaja tudi epoksi. Je izjemno trpežen, preprost za vzdrževanje, poleg tega pa je na voljo v vseh mogočih odtenkih, z bleščicami, vzorci …

epoksi tla

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZ rastlinami nad strupe doma
Naslednji članekIzsuševanje vlage v stenah

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.