Z rastlinami nad strupe doma

Verjeli ali ne, po podatkih EPA (Environmental Protection Agency), ljudje kar 90% svojega časa preživimo med štirimi stenami, zrak, ki ga dihamo, pa je bolj onesnažen kot kadarkoli.

Stavbe so danes grajene tako, da so energetsko bolj učinkovite, kar pomeni, da se zrak bolj zadržuje v prostorih. Poleg tega se je spremenila notranja oprema. Preproge iz umetnih materialov, pohištvo iz vezanega lesa, uporaba sintetičnih gradbenih materialov, plinske peči, kamini, elektronske naprave in stenske barve velikokrat oddajajo toksine in onesnažujejo zrak ter so celo zdravju škodljivi. Povzročajo razdraženost oči, nosu in grla, poškodbe pljuč, ledvic in živčnega sistema, nekatere snovi pa so celo kancerogene.

rastline doma

Najbolj škodljive snovi, ki se nahajajo v notranjih prostorih so formaldehid, ki v zrak prehaja iz pohištva, nekaterih kozmetičnih izdelkov, detergentov, mehčalcev in čistil, benzen, ki v zrak prehaja iz stenskih barv, odstranjevalcev barv, barvil, detergentov, izdelkov iz sintetičnih vlaken ter pohištva iz vezanega lesa. trikloretilen, ki se uporablja v kemičnih čistilnicah in topilih za lake ter ksilen, ki ga v ozračje izpuščajo barve, kamini na les in tobačni dim.

Redno prezračevanje, uporaba ekoloških in naravnih čistil ter uporaba ekoloških barv brez topil, hlapnih sestavin in vonjev ali barv na vodni osnovi bodo vsekakor pomagali, še eden od načinov, kako poskrbeti za čistejši zrak pa je, da prostore dekorirate s sobnimi rastlinami. Katere rastline izbrati?

  1. Angleški bršljan

Bršljan je ena tistih rastlin, ki so povsod, a jih nihče ne opazi. Lepo ozeleni okolico ali dom, je izjemno trpežna rastlina, poleg tega pa dokazano učinkovito odstranjuje benzen iz ozračja. V študiji, ki jo je objavila NASA, je bršljan v 24 urah iz zraka v neprodušno zaprtem prostoru odstranil 90% benzena.

  1. Bostonska praprot

V raziskavi, ki je bila objavljena v reviji HortScience, so raziskovalci proučevali, kako učinkovito rastline iz ozračja odstranjujejo formaldehide. Izmed 86 vrst rastlin se je za najbolj učinkovito izkazala bostonska praprot. Poleg formaldehidov, praprot uspešno “napade” tudi benzen in ksilen. Praprot je potrebuje več nege kot bršljan. Zalivati jo je treba 2 do 3-krat tedensko poleti in 1 do 2-krat tedensko pozimi, vsak dan pa redno rositi. Najbolje bo uspevala na svetlem mestu pri temperaturi 15 – 24 stopinj Celzija.

  1. Spatifil oziroma lilija miru

Spatifil je dokaj nezahtevna zimzelena cvetoča lončnica, ki ji je sicer ljubša sončna lega, uspeva pa tudi v prostorih brez direktne ali naravne svetlobe. Zalivati jo je potrebno enkrat tedensko. Po podatkih agencije NASA iz zraka skozi liste uspešno absorbira formaldehide, benzen, amoniak in ogljikov monoksid, v njihovi študiji je spatifil v 24 urah iz nepredušno zaprtega prostora odstranil 79% benzena in 23% trikloretilena. Uspešno odstranjuje tudi plesni in istočasno vlaži zrak. Je pa pri spatifilu pomembno omeniti, da so listi ob morebitnem zaužitju lahko strupeni za otroke in hišne ljubljenčke.

rastline doma

  1. Pajkovka oziroma čopasta zelenčica

Pajkovka ali čopasta zelenčica je rastlina, ki raste zelo hitro in je odlična za čiščenje zraka, saj naj bi bilo mogoče njen učinek zaznati že po eni minuti. Predvsem je uspešna pri odstranjevanju benzena, ksilena, formaldehidov in ogljikovega monoksida. Ne potrebuje veliko nege, redno je treba odstranjevati in krajšati le njene poganjke, potrebuje pa svetlobo, a ne direktne. Zato bolje, če jo namesto na okensko postavite na sobno polico.

  1. Pritlikava datljeva palma

Znanstvenik agencije NASA, dr. William Wolvertine, je že leta 1994 za The New York Times dejal, da je pritlikava datljeva palma ena najboljših rastlin za čiščenje ozračja, saj je rastlina, ki najbolj učinkovito zrak očisti ksilena. Datljeva palma ne potrebuje veliko svetlobe, dobro uspeva četudi je oddaljena od okna, zalivati pa jo je potrebno zmerno.

  1. Gerbera

Gerbere bodo v vaš dom vlile svetlobo in veselje, poleg tega pa bodo iz ozračja uspešno absorbirale benzen in trikloretilen. Pri odstranjevanju slednjega so se v raziskavi agencije NASA izkazale za najbolj uspešne, medtem ko so v 24 urah iz zraka uspešno odstranile 67% benzena. Gerbere uspevajo kot lončnice na sončni okenski polici, ne na neposrednem soncu, pri temperaturi okoli 21 stopinj Celzija. Ne marajo nenadnih temperaturnih nihanj, zalivati pa jih je potrebno po potrebi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKmalu lažje do kredita za energetsko obnovo?
Naslednji članekIzberite najprimernejšo talno oblogo

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.