Epoksi: Izjemno odporna talna obloga, s katero praktično ne boste imeli dela

Talnih oblog načeloma ne menjavamo pogosto, zato je pred sprejetjem dokončne odločitve, kaj bomo položili na tla, dobro temeljito razmisliti. Odlična izbira je med drugim tudi epoksi tlak.

Epoksi tlaki so se v preteklosti večinoma uporabljali v močno obremenjenih, predvsem industrijskih prostorih, proizvodnih halah in skladiščih. V zadnjih letih se je uporaba razširila tudi v stanovanjski gradnji; sprva garažah, delavnicah, na hodnikih, v kuhinjah, nato pa še v drugih bivalnih prostorih. Razlog tiči predvsem v tem, da so tlaki iz epoksidne smole izredno odporni na mehanske poškodbam, pa tudi na razna topila in druge kemikalije, imajo visoko tako tlačno kot upogibno vrednost in ne pokajo. V primeru mehanske poškodbe, ga je mogoče zbrusiti in nanesti nov sloj. Prednost je, da ne vpija vode, ne vpija umazanije in ne zadržuje prahu.

Epoksi tlaki

Za vse okuse

Pri tovrstnih tlakih ni fug, v katerih bi se nabirala umazanija, so preprosti za čiščenje, na voljo pa je v različnih barvnih niansah. Dodate lahko tudi najrazličnejše dodatke oziroma polnila, s katerimi iz povsem gladke ustvarimo bolj hrapavo površino, lahko izberemo visoki sijaj ali mat, z dodatkom bleščic ali katerih drugih elementov. Z nekaj spretnosti je mogoče ustvarjati različne vzorce. Obstaja tudi možnost, da pod epoksi namestimo fotografijo. Pripravimo ravno podlago, nanjo prilepimo 3D folijo s potiskom. Folija mora biti odporna proti epoksidnim materialom, da se slika kakorkoli ne poškoduje ali zamaže. Čez prelijemo sloj popolnoma prozornega poliuretanskega epoksija in si pričaramo poseben ambient.

Vrste epoksija

Obstaja na akrilni ali vodni osnovi. Epoksi na vodni osnovi (vodotopni epoksi) je dobro odporen proti mehanskim in kemičnim poškodbam in je paropropusten, kar omogoča, da ga uporabimo tudi na vlažnih površinah, kot so svež beton ali talne betonske plošče, ki nimajo hidroizolacije. Epoksi na vodni osnovi je okolju in ljudem bolj prijazen.

Epoksidni tlaki so izdelani iz epoksidne smole, ki ji je dodan običajno kremenčev pesek in trdilec. Pri epoksidnih smolah se uporabljajo organska topila. Z epoksidno smolo lahko le premažemo betonsko podlago, da beton zaščitimo proti obrabi. Pri samorazlivnem epoksi tlaku se običajno izbere debelino tlaka 1-5 mm: okoli 2 mm v normalno obremenjenih prostorih, v močno obremenjenih prostorih (industrijski objekti) pa okoli 4 mm ali več. Maltni epoksidni tlak (3-5 mm) se uporablja na zelo obremenjenih območjih, epoksidni estrih (1-2 cm) pa na najbolj obremenjenih območjih.

Priprava podlage

Epoksi tlaka ne moremo izvesti na vsaki podlagi. Podlaga mora biti primerno pripravljena. Najpogosteje se nanaša na beton, lahko tudi na kamen ali keramiko. V primeru, da se razliva na keramiko, moramo predhodno pripraviti keramiko. Odstraniti moramo vse tiste ploščice, ki odstopajo ali se krušijo, vso keramiko pa je potrebno tudi zbrusiti. Tudi beton mora biti ustrezno pripravljen (zbrušen ali peskan), imeti mora ustrezno vlažnost, in sicer med 3- in 5-odstotno. Epoksi se nanaša v več slojih – s prvim se zapre pore in v bistvu samo premaže podlago. Sledi druga, nekoliko debelejša plast, po potrebi pa še tretja.

Cena epoksi tlakov se giblje nekje od okoli 20 evrov na kvadratni meter navzgor.

Epoksi tlaki

Preberite še: Epoksi tlaki: Cena, trendi, ideje in kateremu mojstru za epoksi tla zaupati?

Urednica portala MojPrihranek.si

PREKOMojmojster.net
VIRToptal
Prejšnji članekKlimatizacija v letalu Boeing 727 na vrhu hotela!
Naslednji članekZakaj se odločiti za nakup električnega kolesa?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.