Oljen ali lakiran parket?

Glede na način obdelave v osnovi ločimo na oljen in lakiran parket. Oljen je vse bolj priljubljen in počasi prevzema vodilno vlogo. Preverite prednosti in slabosti enega in drugega.

Dejstvo je, da leseni podi dajejo prostoru domačnost in toplino. Tudi v hladnem delu leta ni neprijetno, če po lesenem podu hodimo bosi ali se na tla usedemo. Les nudi toplotno izolacijo in je primeren tudi, če imamo otroke, da se lahko v miru igrajo na tleh.

Lakiran parket

Videz:

Je visokega sijaja ali svilnatega mat videza.

parket

Slabosti:

Slabost lakiranega parketa je, da so na visoko sijajnih površinah poškodbe velikokrat bolj vidne. Na približno 3 mesece je koristno tudi poliranje parketa.

Prednosti:

Lakirani podi so načeloma bolj odporni na praske in so v primerjavi z oljenimi podi bolj odporni na vodo. Čiščenje je povsem preprosto – z vodo in nekaj čistila.

Nega:

Glede na obrabo je na približno 15 let dobro parket obnoviti – zbrusiti in ga ponovno lakirati. Redkeje uporabimo lak na osnovi topil. Običajno v manj obremenjenih prostorih uporabimo enokomponentni poliuretanski, v bolj obremenjenih pa dvokomponentni poliuretanski lak na vodni osnovi.

Oljeni parket

Videz:

Oljeni podi so bolj naravnega videza. Olje ne daje leska, temveč ustvarja mat videt površin.

Slabosti:

Olje se dobro vpije v vsako poro lesa in ga dobro zaščiti ter ga napravi vodoodbojnega, ne pa tudi vodoodpornega.

Prednosti:

Preprosto se ‘popravi’ manjše poškodbe. V primeru manjših poškodb, ali če ostane voda dalj časa na parketu, ki je oljen, les dobro zbrišemo, nato pa ga premažemo z oljem. Da vodni madeži ne bi ostali vidni na podu, ga vedno čistimo z vlažno in ne mokro krpo, uporabimo pa posebno čistilo za oljene parkete.

Nega:

Oljen les je sicer načeloma precej odporen na odrgnine. V primerjavi z lakiranim parketom, terja oljeni nekaj več truda za vzdrževanje. 1- ali 2-krat letno, odvisno, kako obrabljen je, ga je treba negovati z oljem, če želimo, da bo čim dalj časa lep.parket

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZložljiva mizica za ta in vsak naslednji dom
Naslednji članekCene hladilnega sredstva poletele v višave

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.