Kako se lotiti čiščenja različnih kuhalnih površin?

Pred kratkim smo pisali o izbiri kuhalne površine, danes pa smo raziskali, kako jih najbolj učinkovito in varno očistit. Ko nam namreč med kuhanjem ali pečenjem kaj prekipi ali kane na kuhalno površino, ne izgleda in ne diši prav nič lepo. Hrana se lahko celo – zaradi visokih temperatur kuhalnih površin – zalepi oziroma zapeče nanjo, tega pa ni lahko odstraniti. Hkrati je pomembno, da je kuhalna površina čista, saj le tako lahko ohranjamo primerno higieno kuhinje. Seveda pred čiščenjem preberite navodila svojega aparata, v katerih lahko najdete kakšen namig ali opozorilo, ki bi ga bilo pri čiščenju dobro upoštevati.

Plinska kuhalna plošča

Plinska kuhalna plošča je lahko pravi izziv za čiščenje, predvsem zato, ker je sestavljena iz več delov, med katere se lahko skrije tudi umazanija, ki nam sicer ni vidna. Hkrati se lahko umazanija zapeče na rešetke ali kolesje štedilnika in jo je naknadno izjemno težko očistiti. Zato je pomembno, da plinsko kuhalno ploščo redno in temeljito čistimo.

Plinski gorilnik in rešetka

Temeljitega čiščenja bi se morali lotiti vsaj enkrat mesečno, če pa za štedilnikom preživite veliko časa, pa celo pogosteje. Najlažje je, da neželeno umazanijo očistite čimprej in se s tem poskusite izogniti zapečenim madežem. Torej takoj po tem, ko vam nekaj prekipi ali kapne, lonec umaknite in s kuhinjsko gobico prebrišite površino. Vendar pozor – pazite, da se ne opečete! Ko se rešetka in gorilniki dobro ohladijo, jih lahko odstranite in se lotite čiščenja. Najlažje je, da jih položite kar v pralno korito in jih temeljito zdrgnete z namiljeno neabrazivno gobico. Če je umazanija na rešetkah zelo trdovratna, se lahko čiščenja lotite kar z močnejšimi čistili ali z domačimi pripravki, ki so vedno boljši kot umetne zmesi. Eden takšnih domačih pomagačev je mešanica kisa in sode bikarbone v razmerju 1:2, kar ustvari pasto, kateri dodamo še nekaj kapljic detergenta za posodo. Ne uide pa vam drgnjenje z žičnato gobico. Podobno lahko postopate pri gorilnikih, vendar jih lahko, preden se lotite čiščenja, pustite počivati v vodni kopeli (z detergentom za posodo), da se umazanija malo »sprosti« in bo čiščenje zato lažje. Ker so gorilniki manjši, to lažje izvedemo kot z rešetkami. Če imate dovolj prostora, pa lahko to prakticirate tudi pri slednjih.

Steklokeramična plošča

Steklokeramična (tako kot indukcijska) plošča ima eno veliko prednost pri čiščenju – ravna je. Zato je lahko njeno čiščenje in vzdrževanje enostavno, če se ga lotite pravilno. Ker je plošča steklokeramične plošča vroča in se lahko hrana na njej dobesedno zapeče, jo moramo čistiti dnevno oziroma po vsakem kuhanju. Počakati morate le, da se plošča popolnoma ohladi in jo po kuhanju obrišete. Pred čiščenjem kuhalnik izklopite iz elektrike. Najbolje je, da uporabite najprej vlažno nato pa mehko suho krpo. Če so madeži trdovratnejši, lahko uporabite za to namenjeno strgalo (najbolje silikonsko, da se površina ne poškoduje). Druga možnost pa je, da po površini posujete sodo bikarbono in poškropite z alkoholnim kisom. Pustite delovati 15 min in obrišete z mokro krpo. Nikakor pa po plošči ne drgnite s kovinskimi noži, žičnatimi gobicami ali drugimi grobimi in ostrimi pripomočki, saj lahko trajno poškodujete ploščo!

kuhalna plošča v kuhinji

Indukcijska plošča

Podobno kot pri zgornji, je treba indukcijsko kuhalno ploščo čistiti vsakodnevno oziroma najbolje po vsakem kuhanju. Ker površina te plošče ostane hladna oziroma se le malo segreje, se hrana ne zapeče in je odstranjevanje madežev ponavadi lažje kot drugod, hkrati pa imate možnost, da površino lažje očistite že tekom kuhanja. Zaradi hladnejše kuhalne površine za čiščenje največkrat zadostuje uporabe vlažne in suhe krpe, če temu ni tako, se lahko temeljitejšega čiščenja lotite podobno kot pri steklokeramični plošči.

Žar

meso, ki se peče na žaru

Ker je sezona žara v polnem teku, je smiselno, da se dotaknemo tudi te, največkrat najbolj trdovratno umazane, površine za pečenje. Čiščenje žara je izjemno pomembno, saj le tako ohranjamo primerno higieno, dober okus hrane in podaljšamo njegovo življenjsko dobo. Čiščenja se lotite po vsakem pečenju, počakajte le, da se rešetka dobro ohladi. Ne čakajte, da se madeži zasušijo, saj si boste z rednim čiščenjem naredili medvedjo uslugo. Čiščenja se lotite kar z vročo vodo, ki ji dodajte detergent za pomivanje posode. Za odstranjevanje trdovratnih maščobnih madežev pa lahko prej rešetke namočite v mešanico vode in kisa. Nepogrešljiv pripomoček pri čiščenju rešetk je zagotovo žičnata gobica, ki lahko svoje delo opravi veliko bolj temeljito kot navadna kuhinjska gobica. Izberite primerni pripomoček glede na trdovratnost madežev. Rešetke lahko po uporabi premažete tudi s polovico limone, s čemer se rešite morebitnih ostrih vonjav (če ste denimo ljubitelj morske hrane). Mnogi priporočajo celo, da rešetko pred uporabo namažete s tankim slojem olja, kar bo omililo trdovratnost madežev.

Prejšnji članekDomača kinodvorana, kako pristopiti k ustvarjanju
Naslednji članek5 nasvetov pri nakupu rjuh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.