Napaka, ki jo delamo v kuhinji: ena sama navada nam lahko prihrani veliko denarja …

Female hand open lid of enamel steel cooking pan on electric hob with boiling water or soup and scenic vapor steam backlit by warm sunlight at kitchen. Kitchenware utensil and tool at home background.
Foto: GKV iz iStock

Čeprav je kuhanje del naše vsakdanje rutine, lahko zanemarjanje enega pomembnega detajla povzroči vlago, plesen in resno škodo v domu – kar lahko močno obremeni tudi denarnico. Dobra novica je, da obstaja preprosta rešitev, ki vas lahko obvaruje pred temi dragimi težavami, poroča The Sun.

Ne glede na to, ali pripravljate testenine, pogrevate kosilo v mikrovalovni pečici ali kuhate juho, vsak kuharski proces ustvarja paro. Če ta vlaga iz prostora ne izhaja pravilno, se začne nabirati na hladnih površinah – kar ustvarja idealne pogoje za rast plesni. Andrew Pemberton, pooblaščeni gradbeni inženir iz ene tuje družbe, opozarja, da lahko para povzroči resno škodo: »Kuhinje proizvedejo veliko vlage, še posebej, če kuhate brez pokrova, uporabljate več naprav hkrati ali zavrete vodo.«

Fungus on the wall near the window. Black fungus covers the white wall and window
Foto: Nikolay Malshakov iz iStock

Poudarja tudi, da številni uporabniki napa uporabljajo prekratek čas ali je sploh ne vključijo – kar je največja napaka. »Če napo izključite takoj po kuhanju, se vlaga zadrži v prostoru in začne nabirati,« opozarja Pemberton.

Posledice, ki jih ne želite prezreti:

  • črna plesen za kuhinjskimi omaricami

  • oluščena barva in poškodovan omet

  • ukrivljeni in trohneči materiali

  • neprijeten, zatohli vonj

  • zarosena okna in vlažne omare

  • možne poškodbe konstrukcije hiše

Pemberton svetuje, da napo pustite vklopljeno najmanj 10 minut po končanem kuhanju, ali dlje, če opazite večjo prisotnost vlage. »Če imate napo z recirkulacijo zraka, ne pozabite redno čistiti ali menjati filtre. Prav tako se prepričajte, da ventilacijski kanal resnično vodi iz hiše – in ne na podstrešje, v strop ali zaprt prostor,« dodaja.

Nove stavbe so pogosto tako dobro izolirane, da vlaga nima kam uiti. Medtem ko so imele starejše hiše naravne prezračevalne točke, kot so dimniki, se danes vse bolj zanašamo na tehnične sisteme – ki pa pogosto ostajajo neizkoriščeni. »Brez ustreznega prezračevanja lahko celo običajna večerja povzroči znatno povečanje vlažnosti v zraku,« zaključuje Pemberton.

Woman cleaning kitchen cabinets with sponge and spray cleaner. MORE FROM THIS SERIES IN MY PORTFOLIO
Foto: djedzura iz iStock

Če so vaša kuhinjska okna redno zarosena, opazite vlažne površine ali vonj po plesni – je to jasen znak, da vaš prezračevalni sistem ne deluje ustrezno. Zdaj vložite malo truda in prihranite tisoče evrov v prihodnosti.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.