5 nasvetov pri nakupu rjuh

Kako pravilno izbrati tisto, kjer preživimo več kot tretjino dneva. Da ne bo pomote, med rjuhami povprečna oseba preživi okoli osem ur. In zakaj ne bi tega »prostora« naredili čim bolj prijaznega samemu sebi. Katere pa so tiste stvari, na katere moramo biti pri nakupu novih rjuh, najbolj pozorni?

1Vrsta materiala

Stoprocentni bombaž je vedno odlična odločitev, saj je mehak in dokaj poceni. Razen če želimo bolj premium rjuhe iz egipčanskega bombaža, ki so že dražje. Lahko se odločite tudi za rjuhe z mešanico bombaž/poliester, ki so bolj obstojne in niso nagnjene k mečkanju. Razmislimo pa lahko tudi o možnosti nepremočljivih rjuh, a če potrebe po tem ni, potem lahko to spustimo.

2Ne izbirajte kar nekaj »na oko«

Pri velikosti moramo biti previdni, saj se lahko po prvem pranju močno skrčijo, a taki primeri so redki. Če so mere rjuh ustrezne, in če dobro poznamo svojo posteljo, potem ne bo težav.

70×140 cm
100×200 cm
150×200 cm
150×250 cm
180×200 cm
200×240 cm

3Preverite možnost reklamacije

Veliko trgovin omogoča vrnitev izdelka, a to je vezano na določen čas. Tako lahko preverimo, ali nam bo nova rjuha sploh všeč. Če nam ni po godu, in nam spanje na njej povzroča težave, jo lahko vrnemo v trgovino. Ravno zato je treba preveriti možnost reklamacije v trgovini nakupa.

4Vrsta rjuhe

Načeloma obstajata le dve vrsti, ki se razvejita v več podvrst. Navadna oziroma ravna rjuha in raztegljiva oziroma napenjalna rjuha. Pri navadni rjuhi se robove rjuh pričvrsti pod ležišče, lahko pa uporabimo tudi posebne trakove za rjuhe.

Raztegljive rjuhe pa se točno prilegajo velikosti ležišča in se s pomočjo elastike zlijejo z njim.
Vodoodporne rjuhe ležišče zaščitijo pred vlago in znojenjem in tako ležišču podaljšajo trajanje. Zelo uporabne in priporočljive so pri ležiščih iz spominske pene.

5Sovpadanje s prostorom

Barva rjuh in prostora, v katerem je postelja, se morata ujemati. Močno premislite o ujemanju nežnih in toplejših barv. Razmislite tudi o vzorcih in bolj nenavadnih barvah (kot so črne rjuhe).

Prejšnji članekKako se lotiti čiščenja različnih kuhalnih površin?
Naslednji članekPostavitev suhomontažne stene po korakih in z nasveti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.