Domača kinodvorana, kako pristopiti k ustvarjanju

Izdelava in postavitev domačega kina je nekaj, ampak ustvariti svojo kinodvorano pa je nekaj povsem svojega. Ne pomeni le enega stola in televizije. Pomeni prostor, pravo svetlobo, ozvočenje, postavitev platna in določanje nekih »standardov« kinodvoran po svetu. Tu ponujamo nekaj nasvetov, da bo ustvarjanje lastne kinodvorane, lažje in bolj tekoče.

Izbira pravega prostora v hiši

Lastna kinodvorana mora imeti v hiši čisto svoj prostor. V tej sobi sme potekati le predvajanje video vsebin in nič drugega. Dnevna soba ima velikokrat stik z drugimi prostori (kuhinja, kopalnica itd.), do česar pa tu ne sme priti. Načeloma pa mora biti sam prostor dovolj velik.

Zunanja svetloba

Tu govorimo bolj o prekinitvi kakršne koli svetlobe, ki ni namenjena prav naši kinodvorani. Sončna svetloba, svetloba drugih prostorov in podobno. Če nimamo možnosti izbrati prostora, ki nima take svetlobe, potem jo lahko le omejimo.

Temne barve notranjosti

Same stene, tla in strop moramo obdati s temnimi barvami. Najboljša izbira je prav črna, saj nam da le ta pravi ambient in zmanjša odboj svetlobe.

Zvok zunanjosti

Je tisti zvok, ki prihaja izven naše kinodvorane. Sam zvok si lahko predstavljamo, glavna naloga pa je, kako mu preprečiti vhod v našo dvorano. Tu si lahko pomagamo z zvočno izolacijo sobe, uporabo kompaktnejših vrat in celo uporabo težjih zaves za okna.

Izgradnja regala za A/V komponente

To je omara oziroma polica, kjer bodo postavljeni DVD predvajalnik, BluRay predvajalnik (tudi VHS lahko), internetni modem in večpredstavnostni podaljšek. Mora biti na dosegu in blizu električne vtičnice. Zelo pomembno pa je tudi to, da poskrbimo za ventilacijo samih komponent na regalu.

Poskrbimo za videz kinodvorane

Vsak izmed nas vidi kinodvorane drugače in si jo tako tudi želi postaviti drugače. To moramo razrešiti pri sebi in nato ustvariti domač videz. To se vsekakor lahko usnjeni sedeži v več vrstah, mašina za kokice, rdeče zavese in zastorki, naklon tal in samo platno.

Hišni kino in zvok

Zvok iz takega sistema se bo odbijal od sten, tal in stropa. To lahko preprečimo z naslednjimi koraki. Preproga na tleh bo ustavila odbijanje zvoka. Mehki sedeži temu pripomorejo in še bolj ustavijo odboj zvoka. Prav tako mehkoba velja za stene in tudi strop.

Velik TV zaslon ali projektor s platnom

In najtežja izbira izmed vseh je prav ta. Ali imeti v svoji kinodvorani TV ali platno. Čisto prava izbira je platno, a bo s pravimi pogoji dovolj tudi sam TV zaslon. Samo platno pa ni dovolj, saj potrebujemo tudi projektor, ki pa nas lahko stane kar nekaj denarja.

 

Prejšnji članekIdealna šoba za šolarja
Naslednji članekKako se lotiti čiščenja različnih kuhalnih površin?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.