Kaj izbrati: steklokeramično ali indukcijsko kuhalno ploščo?

Pri sodobnem opremljanju kuhinj se dandanes večina odloči za kuhališče, ki deluje na elektriko in ne na plin. Med električnimi kuhalnimi površinami lahko sicer izbiramo med več opcijami, vendar sta trenutno najbolj priljubljeni dve – steklokeramična in indukcijska kuhalna plošča. Da vam olajšamo odločitev o nakupu ene ali druge, smo pripravili popis njunih lastnosti, razlik, podobnosti, prednosti in slabosti.

Kako delujeta steklokeramična in indukcijska kuhalna plošča?

Prav delovanje teh dveh kuhališč je ena od ključnih razlik med njima. Pri steklokeramični plošči se slednja segreva s pomočjo električnega grelca nameščenega nekaj milimetrov pod stekleno površino. Toplotna prevodnost je pri steklu učinkovitejša kot pri grelnih ploščah iz kovinskih litin električnih kuhališč, zato je steklokeramična plošča v primerjavi z njimi vsaj 20 % varčnejša pri porabi elektrike. Na drugi strani je indukcijsko kuhanje hladno kuhanje, ki deluje na principu magnetnega polja, ki ga preko magnetne tuljave na posodo inducira električni tok. Elektroprevodna posoda se neposredno segreje, kuhalna površina pod njo pa ostane hladna (segreje se samo zaradi toplote, ki jo oddaja segreta posoda). Plošča prične delovati takoj, ko jo vključimo in nima akumulirane toplote.

Poraba električne energije

Steklokeramična plošča je sicer varčnejša v primerjavi s klasičnimi kuhalnimi ploščami iz litine, vendar je hkrati indukcijska plošča varčnejša in učinkovitejša kot steklokeramična. Pri segrevanju dveh litrov vode do vrenja na indukcijskem kuhališču prihranimo do 25% energije. Ogreva se namreč samo tisti del kuhalne plošče, ki je v stiku z magnetom, zato so toplotne izgube manjše in je plošča v bližini posode le topla in ne žari, medtem ko na steklokeramični plošči vidimo segreto površino, ker je rdeče barve.

steklokeramična kuhalna plošča, ki žari rdeče

Sklenemo lahko, da je izkoristek vložene električne energije pri indukcijski plošči preko 90 %, medtem ko je pri steklokeramični plošči okoli 60 %.

Posoda za kuhanje

Tukaj lahko opozorimo še na eno specifiko indukcijske kuhalne plošče, ki lahko za marsikoga predstavlja dodaten strošek. Za kuhanje je potrebno uporabiti posode z magnetnim dnom. Veliko sodobnih posod je že označenih z napisom »induction«, če pa te oznake ni, lahko magnetnost preprosto preverimo z magnetom – nesite ga v trgovino ali v kuhinjo med posodo, ki jo uporabljate trenutno, in ga prislonite ob posodo in takoj bo jasno, če je posoda primerna za kuhanje na indukciji. Ker so posode različnih oblik in velikosti, je hkrati potrebno upoštevati, da mora dno posode zavzeti vsaj 1/3 kuhalne cone indukcijskega kuhališča, sicer se magnetno delovanje ne bo sprožilo. Če torej v kuhinji nimate primerne posode, bo le-to potrebno kupiti, kar je lahko dodaten strošek. Na drugi strani je za kuhanje na steklokeramični plošči primerna vsaka posoda.

Videz in vzdrževanje

Videz steklokeramične in indukcijske plošče je praktično enak. Funkcije za vžig in izklop ter za reguliranje toplote se v največji meri pri obeh pojavljata na dotik. Včasih pa se pri prvi še vedno lahko pojavijo vrtljivi gumbi. Dejstvo pa je, da plošče, ki jih upravljamo na dotik lahko lažje čistimo, ker jih preprosto obrišemo z vlažno krpo, saj je površina ravna in se umazanija nikamor ne »zatika« ali skrije.

Še ena razlika med obema ploščam je v tem, da steklokeramična plošča žari, zato se ostanki hrane v primerjavi z indukcijsko ploščo, katere kuhališče je le toplo in ne žareče, hitreje »zapečejo« na površino. Torej madeži se pri indukcijski plošči ne zasušijo, ker se steklo segreje do največ 100° C, pri steklokeramični pa je madeže težje odstraniti, ker se na steklu, ki ima tudi do 400° C, zažgejo. Pri obema pa je bistveno, da vso umazanijo odstranimo, saj se v nasprotnem primeru posoda ne bo v celoti dotikala plošča in delovanje bo slabše.

Varnost kuhanja – hitrost kuhanja in ohlajanja kuhalnih plošč

Ena od ključnih prednosti indukcijske kuhalne plošče, v primerjavi s steklokeramično, je znatno hitrejše kuhanje. Pri segrevanju dveh litrov vode do vrenja na indukcijskem kuhališču prihranimo v primerjavi s sevalnimi grelniki do 30 % časa. Na drugi strani se indukcijska plošča ohladi hitreje in ne žari, zato je tudi bolj varna za uporabo. V kolikor je kuhalna cona večja od dna posode, je preostali del cone popolnoma hladen in varen za dotik. Ko posodo iz kuhališča odstranite, plošča zaradi fizičnih lastnosti nima izpolnjenih pogojev za delovanje in preide v stopnjo pripravljenosti. Ko posodo vrnete na kuhališče se plošča prižge in kuha naprej. Mnoge kuhalne plošče tudi avtomatično izklopijo magnetno tuljavo in s tem nadaljnje pregrevanje.

Kot slabost steklokeramične plošče mnogi izpostavljajo počasnejše ohlajevanje. To pomeni, da lahko pri pripravi določenih jedi, ploščo izklopimo prej in izkoristimo še vedno toplo ploščo. Vendar moramo, da bi preprečili prekuhavanje, posodo z plošče ponavadi kar umakniti. Hkrati pa ima veliko steklokeramičnih plošč funkcijo hitrega segrevanja, ki omogoča kuhanje v krajšem času.

Cena

Učinkovitost kuhanja in porabe električne energije je pri indukcijski kuhalni plošči zagotovo najvišja. Vendar je temu primerna tudi cena, ki je znatno višja kot cena steklokeramične plošče. Obstajajo tudi možnosti mešanih plošč, torej na primer dve steklokeramični in dve indukcijski plošči, s čemer lahko poskusite obe možnosti.

indukcijska kuhalna plošča, na kateri stoji ponev

Sevanje

Eden od urbanih mitov, ki se pojavlja, ko je govora o indukcijski plošči, je ta, da slednja oddaja sevanje in je škodljiva za zdravje. Vendar brez skrbi, to je vseeno zgolj mit. Indukcijska plošča sama po sebi namreč ne oddaja nobenega sevanja in ne spreminja strukture hrane. Se pa uporaba indukcijske kuhalne plošče odsvetuje ljudem s srčnim spodbujevalnikom, saj indukcija ustvarja magnetno polje, ki lahko zmoti frekvenco spodbujevalnika, če je oseba s spodbujevalnikom v neposredni bližini plošče.

VIRZPS; harveynorman.si; bambino.si
Prejšnji članekKako debelo izolacijo izbrati
Naslednji članekNakup novega TV zaslona + nasveti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.