Sončna energija za vaš dom – da ali ne?

Dostikrat opazimo lepe premožne hiše, ki imajo na strehi sončne celice, in pomislimo kako fino je imeti stalen in brezplačen dotok električne energije. Vendar ali je vgraditev sončnih celic za domačo uporabo res ekonomična in pametna poteza?

Razvoj na področju sončnih celic za vaš dom je v zadnjih treh letih konkretno napredoval. Cene so padle in učinkovitost se je izboljšala, kar pomeni da boste za vaš denar dobili več energije za nižjo ceno. A marsikdo ne ve, da ko razmišljate o namestitvi sončnih celic, lahko slednje uporabite za dva namena – ali za ustvarjanje električne energije (sončni fotonapetostni kolektorji) ali pa za segrevanje vode (solarne termalne panele). Večina se seveda odloči za sončne kolektore za proizvajanje električne energije.

 

Prednosti sončne energije za vaš dom

Brezplačna energija – ko imate nameščene sončne kolektorje bodo te zbirali sončno energijo in jo pretvarjali v električno, s čemer boste imeli konstanten brezplačen vir električne energije. Prihranki na električnem računu bodo torej še kako veliki.

Čista proizvodnja električne energije – električna energija pridobljena iz sonca ne proizvaja nikakršnih škodljivih emisij. Tako prispevate tudi svoj delež k ohranjanju čiste narave.

Subvencije za vgradnjo – številne evropske države spodbujajo vgraditev čistih virov energije, kamor spada tudi namestitev sončnih celic. Države ponujajo finančne spodbude, subvencije in davčne olajšave. V Sloveniji se lahko glede subvencij vgradnje in namestitev obrnete na Eko sklad j.s.

Energijska neodvisnost – ustvarjanje lastne sončne energije z uporabo sončnih plošč na strehi pomeni, da niste več popolnoma odvisni od javnih služb in električnega omrežja, da bi vam zagotovilo električno energijo.

Slabosti sončne energije za vaš dom

Neusklajen vir energije – sonce namreč ne sije 24 ur na dan. Upoštevati morate tudi lego hiše in dostop sončnih žarkov do nje. Predvsem morate biti pozorni na drevesa, gore in druge potencialne motilce sončnih žarkov. Tudi v vročih poletnih dneh je lahko sonce zakrito z oblaki. Viri poročajo, da lahko tudi pretirano visoke temperature zmanjšujejo učinkovitost solarnega sistema. Idealni pogoji za pridobivanje sončne energije torej ne bodo stalno podani.

Visoki začetni stroški – tudi ob upoštevanju državnih spodbud in subvencij, solarni sistemi za vaš dom še vedno stanejo več tisoč evrov. Načeloma velja, da se vam investicija povrne le, če imate veliko porabo električne energije (recimo gre za večstanovanjsko hišo) in še to zelo malo verjetno, da prej kot v desetih letih. Če pa se vaša mesečna poraba giblje okoli povprečnih 60 evrov na mesec, pa se vam namestitev solarnega sistema za pridobivanje električne energije finančno vsekakor ne izplača.  

Težavna in draga namestitev na stare strehe – če je solarni sistem naknadno vgrajen (ni del novogradnje), bodo nastali še dodatni stroški, povezani z rekonfiguracijo električnega sistema v tem objektu. Lahko se pojavi tudi potreba po namestitvi nove strehe, ki bo podpirala sončne kolektorje. Vsi te stroški le še dodatno prispevajo k že tako dragi namestitvi solarnega sistema. Presoditi morate ali se vam to na vašo porabo električne energije izplača.

Vzdrževanje sistema – je v vaših rokah. Treba ga je redno čistiti, tako da umazanija in smeti ne zmanjšujejo učinkovitosti sočnih panel. V primeru hudega neurja boste morali poskrbeti, da bo kvalificirani strokovnjak sistem pregledal in popravil morebitne napake.

 

DA ali NE?

Namestitev sončnega sistema za vašo domačo uporabo je torej vsekakor pomembna in cenovno draga odločitev. Preden se odločite za ta korak morate preveriti ceno namestitve sistema, vaše mesečne stroške in narediti izračun za naslednjih deset let ter se vprašati ali se vam to finančno res izplača?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.